VAF Wildcard Scenario
Het succes en de doorgroeikansen die de VAF Wildcards bieden, zijn duidelijk te zien aan de lange lijst van filmmakers die nu gevestigde waarden zijn. Nathalie Teirlinck, Sahim Omar Kalifa, Gilles Coulier, Hans Van Nuffel, Kenneth Mercken, Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn maar enkele van hen. Met hun VAF Wildcard-realisatie zetten deze beginnende makers zichzelf op de kaart. Gevestigde producenten houden de VAF Wildcardwinnaars scherp in de gaten.
Afgestudeerde scenaristen konden tot nu toe niet meedingen naar deze felbegeerde prijs. Omdat ook zij de kans moeten krijgen om zich kenbaar te maken aan de sector, zal er vanaf dit jaar ook een VAF Wildcard voor Scenario worden uitgereikt.
Voorwaarden & Bedragen
Voor wie?
Enkel pas afgestudeerde scenaristen kunnen meedingen naar een van de VAF Wildcards voor scenario. Met deze Wildcard mag je automatisch deelnemen aan het VAF Scenarioatelier. Je krijgt een scenariopremie van 6.000 euro en individuele begeleiding. Aansluitend op het Scenarioatelier kun je binnen het normale selectiesysteem van het VAF Scenario- of Ontwikkelingssteun aanvragen.
Je kan je eindwerk inzenden voor de VAF Wildcardcompetitie als je:
- dit academiejaar je masterdiploma behaalde aan een Vlaamse kunsthogeschool en afstudeerde met een scenario voor een speelfilm (live action of animatie);
- als Vlaming dit academiejaar afstudeerde aan een buitenlandse film- of kunsthogeschool met als eindwerk een scenario voor een speelfilm (live action of animatie), op voorwaarde dat deze school een opleiding aanbiedt die gelijkwaardig is aan die van de hierboven vermelde Vlaamse film- en kunstscholen.
Bedragen
Je ontvangt een scenariopremie van 6.000 euro. We betalen dit bedrag uit in zes schijven van 1.000 euro na ontvangst van een tussentijds verslag.
Bovenop de scenariopremie voorziet het VAF een vergoeding voor de coach.
Mocht je in een latere fase Scenariosteun ontvangen voor hetzelfde project, dan wordt de 6.000 euro van het atelier afgetrokken van de reguliere Scenariopremie (15.000 euro).
Ontvankelijkheidscriteria
Er zijn ontvankelijkheidscriteria m.b.t. je profiel, het project waarmee je je kandidaat stelt en de inschrijvingsprocedure.
Je profiel:
- je behaalde dit academiejaar je masterdiploma aan een Vlaamse kunsthogeschool en studeerde af met een scenario voor een langspeelfilm (live action of animatie);
- of je bent een Vlaming die dit academiejaar afstudeerde aan een buitenlandse film- of kunsthogeschool met een scenario voor een langspeelfilm (live action of animatie), op voorwaarde dat deze school een gelijkwaardige opleiding aanbiedt aan die van de hierboven vermelde Vlaamse film- en kunsthogescholen.
Je project:
- je kan je enkel kandidaat stellen met je afstudeerwerk, waarvan je zelf de scenarist bent;
- je kan je niet kandidaat stellen met een groepswerk;
- het project is een fictiefilmproject van minimaal 75 minuten of een animatiefilmproject van minimaal 60 minuten dat één dramatisch geheel vormt;
- het project is geen kwalitatief TV-drama, soap, sitcom of tv-formatreeks;
- je ontwikkelde een origineel project: adaptaties zijn enkel toegestaan op werken uit het publiek domein of indien je een akkoord hebt van de auteur of uitgever van het originele werk.
De inschrijvingsprocedure:
- je respecteert de inschrijvingsprocedure en de deadline;
- je bezorgt ons alle gevraagde informatie.
Deadline
De inschrijvingsprocedure verloopt volledig online, via MyVAF.
De deadline is maandag 7 september 2020 om 23u59.
Hoe aanvragen?
Alle aanvragen verlopen digitaal via MyVAF. Je hoeft dus geen papieren dossier op te sturen.
Maak een profiel aan (bij je eerste bezoek) of meld je aan (als je al een profiel hebt).
Ga naar Nieuwe aanvraag > Talentontwikkeling > Filmfonds > Wildcard Scenario inschrijving.
Bouw je titel op als volgt 'WC / jouw naam / titel project'.
Deadline: de eerstvolgende deadline verschijnt, klik deze aan.
Vul al de vragen in.
Je zal volgende bijlagen moeten opladen:
- Synopsis
- een bondige samenvatting van het verhaal met begin, midden en einde, waarin je de hoofdlijnen, gebeurtenissen en personages schetst
- een doorlopende tekst zonder dialogen
- max. 1 bladzijde
- Scenario
- Motivatie/intentieverklaring: wat wil je doen, waarom wil je dat doen, hoe wil je dat doen? (max. 500 woorden)
- CV
Selectieprocedure
Er wordt een gespecialiseerde jury samengesteld. De jury leest het volledige dossier en beslist wie een VAF Wildcard ontvangt. De Wildcards worden in principe uitgereikt tijdens de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.
Opvolging
In de eerste helft van 2021 zullen er vier workshops georganiseerd worden van telkens drie à 4 dagen. Tijdens deze workshops gaat er enerzijds in theorie de kunst van het scenarioschrijven en pitchen besproken worden. Anderzijds gaat er tijdens groepssessies en individuele sessies met de coaches aan de projecten worden gewerkt. Iedereen engageert zich om constructief mee te denken en mee te werken aan de projecten van collega-scenaristen.
In de periode tussen de sessies (telkens ongeveer twee maanden) werk je op eigen houtje verder met mogelijkheid tot individuele sessie met de eigen coach.
Reglement
Reglement VAF Wildcards Filmfonds 2020
Reglement VAF Wildcards Filmfonds 2020