Ga verder naar de inhoud

Steun aan creatie

Met steun aan creatie bedoelen we alle vormen van steun die het VAF kan toekennen voor het maken van een audiovisueel werk (film, serie, interactief of immersief werk, podcast, game). Deze ondersteuning is voornamelijk financieel, maar in sommige gevallen wordt ook begeleiding aangeboden onder de vorm van coaching.

Setfoto De Shaq (2020)
Setfoto De Shaq (2020)

Het VAF beheert drie fondsen, die elk een bepaalde soort van audiovisuele werken ondersteunen:

  • Het VAF/Filmfonds ondersteunt zogenaamde ‘single’ creaties. Dit zijn op zichzelf staande audiovisuele werken (dus geen series). Hieronder verstaan we binnen de VAF-werking: animatie, documentaire, fictie, Filmlab en Innovatielab. Met dit laatste bedoelen we interactieve of immersieve projecten. Projecten in virtual reality en augmented reality zijn immersieve projecten.
  • Het VAF/Mediafonds ondersteunt series en de crossmediale toepassingen daarvan. Het gaat over animatie-, documentaire- en fictieseries, zowel bestemd voor tv en platformen als webseries. Sinds 2022 ondersteunt het VAF/Mediafonds ook podcasts.
  • Het VAF/Gamefonds ondersteunt games.

Binnen deze fondsen kunnen er verschillende financiële premies worden toegekend, die samenvallen met de opeenvolgende stadia in het creatieproces: scenariosteun, ontwikkelingssteun en (post)productiesteun. Bij games spreekt men over preproductiesteun en productiesteun.

In de eerste plaats is onze opdracht om projecten van Vlaams talent te ondersteunen. Dit noemen we de majoritair Vlaamse projecten.

In tweede orde kan het VAF ook steun verlenen aan coproducties met andere regio’s in binnen- of buitenland, waarbij de rol van de Vlaamse partner ondergeschikt is aan de initiatiefnemende maker/producent. Dit zijn de minoritair Vlaamse projecten. Voor deze projecten kan je enkel productiesteun aanvragen en zijn er een aantal extra voorwaarden. Je leest er alles over in de subsidiewijzer.

Wat wij doen

Financiële steun en begeleiding voor het maken van een audiovisueel werk (film, serie, interactief of immersief werk, podcast, game).

Steun aan creatie

Steun voor de professionele creatie van audiovisuele projecten door talent uit Vlaanderen.

Meer lezen

Opleiding zonder project

Praktijkgerichte infosessies, masterclasses en workshops voor gevestigd en aanstormend audiovisueel talent.

Meer lezen

Vragen? Contacteer ons

Heb je een vraag over financiële steun die het VAF kan toekennen voor het maken van een audiovisueel werk of coaching? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Karla Puttemans

Karla Puttemans

Hoofd Creatie
Dirk Cools

Dirk Cools

Projectbeheerder Creatie
fictie
Chiara Deleersnijder

Chiara Deleersnijder

Projectbeheerder Creatie
Filmlab & korte fictie
Youri Loedts

Youri Loedts

Hoofd Gamefonds
Karen Van Hellemont

Karen Van Hellemont

Projectbeheerder Creatie
animatie & Innovatielab
Marie Van Innis

Marie Van Innis

Projectbeheerder Creatie
documentaire
Naomi Nelan

Naomi Nelan

Projectbeheerder Creatie
games
Charlotte

Charlotte Van Hassel

Projectbeheerder Creatie
podcasts & speciale projecten