Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
28 november 2023 09:30 tot 12 december 2023 13:00
Huis van de Vlaamse Film, Bischoffsheimlaan 38, 1000 Brussel

In het kader van het Actieplan Inclusie van het VAF zet de afdeling Publiek een opleidingstraject op voor communicatiemedewerkers rond inclusieve communicatie.

Voor wie?

Dit opleidingstraject richt zich vooreerst op medewerkers communicatie van publieksorganisaties. Ook andere communicatiemedewerkers actief binnen de audiovisuele sector kunnen zich kandidaat stellen.

Het opleidingstraject

Het opleidingstraject bestaat uit drie workshops, die samen één geheel vormen.

  • inclusief communiceren naar diverse doelgroepen: Hoe ziet jouw doelgroep eruit? Hoe divers zijn de mensen die je wil bereiken en hoe stem je je communicatie en je diensten daarop af? We gaan op zoek naar zowel de verschillen als de gelijkenissen tussen je stakeholders. Je krijgt heel wat tools aangereikt zodat meer mensen zich kunnen herkennen in jouw organisatie.
  • inclusief taalgebruik: Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich herkent in hoe je hen aanspreekt? Wat is klare taal? Hoe vermijd je stereotype taalgebruik? Na wat theorie werken we rond enkele inspirerende cases. Daarna ga je aan de slag met je eigen materiaal.
  • digitale toegankelijkheid: Websites, social media, inschrijvingssystemen ... zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Tijdens deze opleiding krijg je enkele praktische tips aangereikt om jouw digitale communicatie toegankelijk te maken.

Begeleiding

De workshops worden gegeven door Claire Van Trimpont van Het Connectief. Het Connectief heeft zorgen voor representatie, voor herkenning en verbondenheid tussen iedereen als missie en biedt in dat kader begeleiding aan rond inclusieve communicatie en taalgebruik.

Praktisch

Deelname aan deze opleiding is gratis. Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 personen.

De workshops worden gespreid over drie weken en nemen steeds een halve dag in beslag. Om deel te nemen aan het traject, moet je beschikbaar zijn op 28 november 2023, 5 december 2023 én 12 december 2023, telkens van 9u30 tot 13u.

De workshops vinden plaats op het VAF (Bischoffsheimlaan 38, 1000 Brussel).

Schrijf je in

Inschrijven is verplicht en kan tot ten laatste 20 november 2023. Inschrijvingen worden genoteerd in volgorde van registratie. Het is niet mogelijk om je in te schrijven voor aparte sessies. We leggen een wachtlijst aan zodra de opleiding volzet is. Wie op de wachtlijst staat, brengen we bij een annulatie zo snel mogelijk op de hoogte van de vrijgekomen plaats.

Deze opleiding richt zich vooreerst op medewerkers van publieksorganisaties, die door de afdeling Publiek projectmatig of meerjarig gesteund werden in 2021, 2022 en/of 2023. Ook andere communicatiemedewerkers actief in de audiovisuele sector kunnen zich kandidaat stellen. Gezien het beperkte aantal deelnemers, geven we in de eerste plaats voorrang aan projectmatig of meerjarig gesteunde publieksorganisaties.