Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
29 maart 2017 10:00 tot 12:30
Cinema ZED, Leuven

Op woensdag 29 maart 2017 vond de tweede editie van het VAF Vertonersontbijt plaats in de nieuwe zalen van Cinema ZED, in samenwerking met Docville.

VAF Vertonersontbijt in Cinema ZED

Wat is een Vertonersontbijt? Een korte maar krachtige informatieve voormiddag voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Nieuw aanbod en nieuwe initiatieven staan tijdens deze informele ontmoeting centraal.

Het ontbijt stond klaar om 9u30. Om 10u stipt volgden tien korte presentaties. Er werd de nodige tijd voorzien voor vragen. Om 12u15 sloten we het laatste onderdeel van de voormiddag af en was er tijd om het gesprek verder te zetten.

Programma

Europa Cinemas
Adrian Preda
Europa Cinemas is the first film theatre network focusing on European films. With funding from Creative Europe and French CNC, it provides operational and financial support to cinemas that commit themselves to screening a significant number of European non-national films and offering promotional activities targeted at Young Audiences. This presentation will focus on Europa Cinemas support scheme and trainings for exhibitors: what opportunities for the Flemish exhibitors? Adrian Preda is in charge of the network members from Belgium, Netherlands, Luxembourg and Romania, he also runs Europa Cinemas’ exchange programme for exhibitors called Next/Change.

Dalton Distribution
An De Winter
Documentaires programmeren is één ding, maar hoe krijg je volk in je zaal? Er is geen toverformule maar aan de hand van enkele succesvolle vertoningen uit de praktijk, onderzoeken we de verschillende mogelijkheden om publiek aan te trekken en op te bouwen voor documentaire films. An De Winter werkt sinds 2002 voor vzw Fonk en staat sinds 2013 aan het hoofd van Dalton Distribution, distributeur van documentaires en kortfilms.

International Dancefilmfestival Brussels
Roxane Huilmand
Het International Dancefilmfestival Brussels bestaat uit twee delen: op vrijdag een historisch overzicht met dit jaar dansfilms uit Engeland van 1920 tot 2010, zaterdag in Danscentrum Jette de selectie van actuele dansfilms. Met dit festival willen we dans- en filmmakers, publiek en programmatoren een platform geven waar zij hun ideeën, gedachten en ervaringen op informele en plezierige wijze kunnen delen. De curatoren van het festival zijn Stefanie Bodien en Wolfgang Kolb.

Cinemien
Katrien Volders en Britt Eynatten
Cinemien (voorheen ABC Distribution) verenigt al meer dan 40 jaar professionaliteit met liefde voor films en een goede neus voor aanstormend talent. We werpen een blik op onze line up voor 2017. Verschillende titels lenen zich tot net dat ietsje meer dan film kijken, een debat, pedagogische ondersteuning van de film of een screening in samenwerking met een partner die hetzelfde doelpubliek heeft als de film in kwestie. In België zijn de contactpersonen voor Cinemien Katrien Volders & Britt Eynatten.

Kwaliteit van projectie op locaties die geen bioscoop zijn
Frank Moens
Filmvertoningen die plaats vinden op locaties die geen echte bioscoop zijn, beschikken niet altijd over professionele projectie-apparatuur. Hoe zorg je ervoor dat de technische kwaliteit van de vertoning zo goed mogelijk is? Waar op letten? Frank Moens is coördinator van Docville.

Imagine
Tinne Bral
Imagine is een onafhankelijk distributiehuis dat 100% arthouse films uitbrengt in de Benelux. Recente titels zijn Taxi Teheran, Marguerite, La pazza gioia, High-Rise, Paterson, Neruda en Noces. Tinne Bral is Associate Manager van Imagine Film Distribution.

Docpoppies: Vlaamse filmmakers kadreren de wereld
Mark Daems en Bram Crols
DocPoppies brengt nieuwe documentaire films van Vlaamse makelij op uw scherm én onder de aandacht van de media. Een uitstekende aanleiding om je publiek te betrekken bij maatschappelijk relevante onderwerpen. Mark Daems en Bram Crols zijn documentaire filmproducenten met distributie-ervaring (“Verdwaald in het Geheugenpaleis”, “De Nieuwe Wildernis”), en zijn de stuwende kracht achter Flanders Doc, de vereniging ter bevordering van de Vlaamse documentairefilm.

My life as an Actor
Eric De Kuyper
Eric de Kuyper is in Vlaanderen bekend als schrijver (van onder meer De Hoed van tante Jeannot), als filmhistoricus en als filmmaker. In zijn meest recente film My Life as an Actor vertolkt hij zelf een van de twee hoofdrollen: een psychiater. Een hulde aan de Hollywoodcinema, maar wel op zijn gebruikelijke lichtvoetige manier.

Cinema ZED, twee nieuwe zalen
Johan Van Schaeren
Korte geschiedenis van Cinema ZED, organisatorisch, inhoudelijk en financieel, de programmatiewijze en -strategie uitgelicht. Tenslotte de visie van Fonk vzw op de plaats, de rol en functie van cultureel geprofileerde filmhuizen in het Vlaamse filmlandschap van vandaag en de toekomst. Na de korte uiteenzetting volgt een rondleiding in de nieuwe infrastructuur. Johan Van Schaeren is de oprichter van Fonk vzw (°1995) en sindsdien algemeen coördinator van IKL, DOCVILLE, Cinema ZED en Dalton Distribution.