Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
13 december 2018 10:00 tot 12:30
Cinema Nova, Brussel

Op donderdag 13 december 2018 vond de vijfde editie van het VAF Vertonersontbijt plaats in Cinema Nova.

Een Vertonersontbijt is een korte maar krachtige informatieve voormiddag voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Het is een informele meeting waar nieuw aanbod en nieuwe initiatieven centraal staan. We besteedden dit keer ook aandacht aan het thema duurzaamheid in de vertonerswereld.

Het ontbijt stond klaar om 9.30u. Vanaf 10u stipt volgden tien korte presentaties. Om 12.30u sloten we de voormiddag af met een lichte lunch en maakten we tijd om het gesprek verder te zetten.

Aansluitend op het Vertonersontbijt werden alle aanwezigen uitgenodigd op een speciale vertoning van zeven kortfilms die ontwikkeld werden door Cinemaximiliaan, een platform voor filmproductie met en door nieuwkomers in België.

Programma

Duurzaamheid en SDG’s als kompas
Tim Wagendorp
Vanuit de ervaring op het vlak van duurzaam filmen maakt het VAF de vertaalslag naar de vertoners. Wat is duurzaamheid en hoe kan je als vertoner op dit vlak een rol spelen? Tim Wagendorp is duurzaamheidscoördinator bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Cinema Nova
Marie-Eve Cosemans
Cinema Nova werd in 1997 opgericht door een groep filmliefhebbers die het over een ding eens waren: in Brussel (en in België) ontbrak het aan een scherm voor onafhankelijk werk en films die buiten het release-circuit vielen. Nova wilde daar een (tijdelijk) antwoord op bieden en vond onderdak in een leegstaande voormalige filmzaal. Nu, meer dan 2 decennia later, bestaat Nova nog steeds en wordt de zaal nog steeds ondersteund door een los-vast collectief van vrijwilligers.

Cinema Fyrisbiografen in Uppsala (Europa Cinemas Award 2018)
Olle Algebro
De Zweedse Cinema Fyrisbiografen won dit jaar de Europa Cinemas Innovation Prize omwille van het innovatief beleid. Olle Algebro werkte mee aan de herstructurering van de activiteiten.

Ancienne Belgique: Publiek in beweging
Marc Vrebos
Marc Vrebos is technisch directeur van de Ancienne Belgique in Brussel. Hij trekt al jarenlang de groene kaart binnen de AB. Hij deelt zijn ervaringen: hoe wordt duurzaamheid ingebed binnen de AB, hoe wordt er ingezet op mobiliteit van artiesten en bezoekers, welke andere duurzame keuzes worden er gemaakt.

O’Brother distributie
Thomas Verkaeren
O’Brother staat voor een tiental releases per jaar die een voor een met veel liefde worden gekozen: deels Belgische films met sterke thema’s, deels Franse kwaliteitsfilms en ook af en toe internationale independent producties. Thomas Verkaeren is general manager bij O’Brother sinds 2017, daarvoor was hij verantwoordelijk bij PIAS voor alle audiovisuele content en marketingverantwoordelijke voor Cinéart.

FoCI: subsidiëring culturele infrastructuur
Jasper Standaert
Het Fonds Culturele Infrastructuur (afgekort FoCI) verleent investeringssubsidies voor het bouwen, uitbreiden, verbouwen of aankopen van grote culturele infrastructuur met bovenlokaal belang of voor sectorale prioriteiten. De presentatie geeft een overzicht van de verschillende subsidiemogelijkheden bij het FoCI, waaronder subsidie voor energiezuinige maatregelen. Daarnaast wordt ingegaan op de modaliteiten van de energielening voor fotovoltaïsche installaties. Jasper Standaert is dossierbeheerder voor FoCI.

De FilmClub
Sofie Mercier & Leen Vanderschueren
De FilmClub werd gelanceerd in oktober 2018 door jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met verschillende filmorganisaties. Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren van de deelnemende scholen krijgen de mogelijkheid om lid te worden van De FilmClub en genieten zo wekelijks op school, buiten de lestijd, van een zorgvuldig gekozen aanbod kwaliteitsfilms.

Groene leveranciers
Lore Mariën (OVAM) & Silke De Schoenmacker (Pulse)
OVAM is de organisator van de Groene Vent, een eventscan die evenementen evalueert op basis van duurzaamheidspijlers rond materialen, afval, energie, water, catering, mobiliteit en ruimte. Lore Mariën is de 'Groene Madam' van OVAM, haar missie is het duurzaam maken van festivals en evenementen. Het Pulse-netwerk verbindt actoren uit de sectoren cultuur, jeugd en media die de transitie naar een duurzame en sociaal-rechtvaardige samenleving willen versnellen. Silke De Schoenmacker ondersteunt en faciliteert het Pulse-Netwerk.

The Searchers distributie
Olivier Van den Broeck
Presentatie over de missie die wij onszelf toebedeeld hebben als jonge filmdistributeur in de Benelux en de rol die wij in de toekomst weggelegd zien voor onafhankelijke filmdistributie. Olivier Van den Broeck is managing partner van The Searchers.

Cinema Lewes Depot (VK)
Carmen Slijpen
Carmen Slijpen werkt voor Lewes Depot in Engeland, een groene bioscoop die van kelder tot dak inspirerende voorbeelden biedt op het vlak van duurzaamheid: verwarming, groendaken, catering, lokaal aankopen...

Kortfilms Cinemaximiliaan