Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
30 november 2017 10:00 tot 12:30
CC De Factorij, Zaventem

Op donderdag 30 november 2017 vond een derde editie van het VAF Vertonersontbijt plaats in het gloednieuwe Cultuurcentrum De Factorij in Zaventem.

© Dennis De Smet

Wat is een Vertonersontbijt? Een korte maar krachtige informatieve voormiddag voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Nieuw aanbod en nieuwe initiatieven staan tijdens deze informele ontmoeting centraal. We besteden op 30 november vooral aandacht aan projecten die zich richten tot het jonge filmpubliek.

Het ontbijt stond klaar om 9u30. Om 10u stipt volgden tien korte presentaties. Er werd de nodige tijd voorzien voor vragen. Om 12u30 sloten we het laatste onderdeel van de voormiddag af en voorzagen we een lichte lunch en vooral ook tijd om het gesprek verder te zetten.

Aansluitend op het vertonersontbijt was er om 14u een visie van De buurtspion (Next Door Spy), nieuwe Deense animatiefilm van Karla Von Bengtson (77 min, releasedatum 7 februari 2018).

Het derde vertonersontbijt werd gesteund door Creative Europe Media Desk Vlaanderen.

Programma

CC De Factorij, een nieuw cultuurcentrum voor Zaventem
Sarah Trappeniers
CC De Factorij wil een gastvrije en dynamische plek zijn, een huis voor kunstenaars en bezoekers, een ontmoetingsplaats voor de diverse gemeenschappen en organisaties uit de lokale omgeving. Kwalitatieve kunst- en cultuurpresentatie en participatie wordt aangemoedigd via een divers en toegankelijk artistiek en educatief aanbod. Sarah Trappeniers licht de plek, het gebouw, de werking en de filmprogrammatie toe. Sarah is verantwoordelijk voor communicatie in CC De Factorij.

JEF: nieuwe organisatie rond jeugdfilm
Iris Verhoeven
JEF wil samen met de vertoners van jeugdfilm een evidentie maken. De nieuwe organisatie rond jeugdfilm is net gelanceerd. JEF wil gidsen, jeugdfilm als beleving presenteren, werken voor en door kinderen en jongeren en hen filmwijs maken. Iris Verhoeven geeft graag inzicht in deze nieuwe werking. Zij is algemeen coördinator van JEF.

JEF Distributie
Bregt Van Wijnendaele
JEF zal geen klassieke distributeur zijn en experimenteert met verschillende modellen en doelgerichte communicatie. JEF wil meer doen dan film aanbieden en ondersteunt ook andere distributeurs die kwalitatieve jeugdfilms uitbrengen. Bregt Van Wijnendaele is verantwoordelijke filmdistibutie bij JEF.

Studio des Ursulines, bioscoop voor het jonge publiek in Parijs
Louis-Paul Desanges
De Parijse Studio des Ursulines is gespecialiseerd in kwaliteitsfilm voor het jonge publiek en ontving voor haar innovatieve werking in 2016 de ‘Caroussel de Verdun’ en in 2017 een Grand Prix van het CNC. Naast de exploitatie van de zaal is de Studio ook de organisatie achter Benshi, een filmwebsite die wegwijs maakt in het arthouse-aanbod voor jonge cinefielen. Adrien Desanges verzorgt de exploitatie van de zaal samen met zijn broer Louis-Paul Desanges. Adrien geeft inzicht in de heel eigen werking van de bioscoop.

La Quadrature du Cercle
Manuel Dias
La Quadrature du Cercle is een netwerk van een programmatoren die actief zijn in arthouse-zalen, cultuurcentra of andere culturele vertonersplekken in Franstalige België. Het netwerk bestaat sinds 2012, zet volop in op vertoning en permanente educatie en wordt betoelaagd door de Franse Gemeenschap. Er zijn een vijftigtal leden, waarvan een aantal ook door Europa Cinemas wordt gesteund. La Quadrature organiseert naast evenementen zoals ‘Le Week-end du Doc’, ‘La Tournée des Magritte’, ‘Le Jour le plus Court’, ook vormingssessies, jongerenprojecten en dergelijke meer. Manuel Dias is verantwoordelijk voor programmatie en animatie in La Vénerie sinds de opening van de Espace Delvaux en daarnaast ook actief als filmcriticus.

Het nieuwe seizoen van Paradiso
Dirk De Lille
De nieuwe films van filmdistributeur Paradiso Filmed Entertainment, toegelicht door Dirk De Lille, managing director.

Screen(ing) Audiences: filmconsumptie bij jongeren in Vlaanderen
Aleit Veenstra
Korte presentatie van de belangrijkste resultaten uit het onderzoeksproject Screen(ing) Audiences, dat ingaat op de consumptie van films bij jongeren in Vlaanderen. Aleit Veenstra werkte de afgelopen vier jaar als onderzoekster aan het project Screen(ing) Audiences (UA/UGent, FWO 2013-2017).

Filmmagie nieuwsbrief voor filmprogrammatoren
Bjorn Gabriels
Het onafhankelijke, kritische filmtijdschrift Filmmagie reflecteert over de hedendaagse filmcultuur via recensies, interviews, portretten en analyses. De filmkritiek spreekt een brede groep cinefielen en liefhebbers aan en biedt organisatoren in het filmculturele landschap een nuttig referentiewerk. Uit het VAF-rapport over de filmvertoningen in de cultuurcentra bleek dat Filmmagie ‘veruit het meest geciteerd’ wordt als documentatie voor programmatoren. Om deze rol te verdiepen verspreidt Filmmagie vanaf november een nieuwsbrief voor filmprogrammatoren met een maandelijks geactualiseerde (en inhoudelijk verrijkte) releaselijst. Bjorn Gabriels is hoofdredacteur van Filmmagie.

Het nieuwe seizoen van September Film
Henk Cluytens
De nieuwe films van September Film, het Benelux distributiebedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam en verdeler van films als Jagten, Still Alice, Toni Erdmann, de twee recentste films van François Ozon. Nieuw voor 2018: de Gouden Beer van Berlijn, On Body and Soul, de nieuwe Lars von Trier (The House that Jack Built), uit Venetië Foxtrot en Jusqu’à la garde en uit Cannes, The Florida Project met Willem Dafoe. Ook aandacht voor de aanstekelijke nieuwe documentaire over de broers Lumière van Cannesdirecteur Thierry Frémaux (Lumière! L’aventure commence). Henk Cluytens is sales manager van September Film.

KIDSCAM animatiefilmstudio voor jonge makers
Joris Van Dael
Kidscam Animatiefilmstudio wil kinderen en jongeren inwijden in de kracht van het medium film. Het KIDSCAM-project stimuleert niet alleen de expressie van kinderen en jongeren via het medium film, het verschaft ook inzicht in het hieraan gekoppelde productieproces. KIDSCAM biedt meerdaagse filmprojecten aan in scholen en vrijetijdsorganisaties en ontwikkelt zijn projecten zowel in Vlaanderen als internationaal. Joris Van Dael is oprichter en artistiek coördinator.

Vertoning van De buurtspion, (Next Door Spy), Deense animatiefilm van Karla Von Bengtson (Tigers & Tattoos).