Ga verder naar de inhoud

VAF Vertonersontbijt: nieuwe vertonersprojecten uit Nederland

Georganiseerd door het VAF
24 april 2018 10:00 tot 12:30
Utopolis, Turnhout

Op dinsdag 24 april 2018 vond de vierde editie van het VAF Vertonersontbijt plaats op het MOOOV-festival in UGC Turnhout.

Wat is een Vertonersontbijt? Een korte maar krachtige informatieve voormiddag voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Nieuw aanbod en nieuwe initiatieven staan tijdens deze informele ontmoeting centraal. We besteden op 24 april vooral aandacht aan nieuwe vertonersprojecten uit Nederland.

Het ontbijt stond klaar om 9u30. Om 10u stipt volgden tien korte presentaties. Om 12u30 sloten we het laatste onderdeel van de voormiddag af en voorzagen we een lichte lunch en vooral ook tijd om het gesprek verder te zetten.

Aansluitend op het Vertonersontbijt werd om 14u het vernieuwde VOD-platform Dalton.be voorgesteld (in samenwerking met Cultuurconnect) en werden alle aanwezigen uitgenodigd voor een film naar keuze uit het namiddagprogramma.

Programma

Rapport “De onafhankelijke bioscoop in Vlaanderen”
Erik Martens
Na het rapport over filmvertoningen in de Vlaamse cultuurcentra uit 2015 volgde eind 2017 een rapport over filmvertoningen in de Vlaamse onafhankelijke bioscopen. Hoe is het gesteld met onze bioscopen in tijden van Nexflix en krimpende bioscoopwindows? Erik Martens is hoofd publiekswerking bij het Vlaams Audiovisueel Fonds.

MOOOV: Filmdistributie met zicht op de wereld
Dolores Beysen
Tijdens het filmfestival vertoont MOOOV films met zicht op de wereld. MOOOV wil een aantal films ook een langer leven gunnen. Daarom koopt MOOOV jaarlijks de rechten van een tiental festivaltitels, zodat ze later op het jaar beschikbaar zijn voor vertoningen in bioscopen, cultuurcentra, en bij andere vertoners. De films zijn zowel op DCP als BLURAY of DVD beschikbaar. De films gaan in première tijdens het filmfestival, waarna er maandelijks een release volgt van een MOOOV-titel. Een aantal van de films belanden een jaar later op het schoolprogramma van het MOOOV filmfestival. Dolores Beysen coördineert bij MOOOV de schoolvoorstellingen, Zebracinema en de filmdistributie.

Het Groninger Forum: film als onderdeel van de cluster
Joyce Hondong
Steeds vaker worden verschillende publieke activiteiten geclusterd in een gebouw. In Groningen zullen bibliotheek, volksuniversiteit en filmtheater vanaf 2019 vanuit één spectaculair nieuw gebouw opereren. Het Groninger Forum krijgt er ook een nieuwe museale functie bij met exposities en een Stripmuseum. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen, hoe verhouden de activiteiten zich tot elkaar en welke kansen biedt dit voor de toekomst? Joyce Hondong is verantwoordelijk voor fondsen, partnerships en business activiteiten van het Groninger Forum.

Europese workshops voor vertoners: Creative Europe Media Desk Vlaanderen
Joyce Palmers
Vertoning en circulatie van Europese audiovisuele werken is een van de belangrijkste objectieven van het Creative Europe Programma. Creative Europe biedt subsidies voor Europese filmfestivals, filmeducatie-initiatieven en vertoningsplekken. Daarnaast worden er ook opleidingsinitiatieven ondersteund voor vertoners, filmprogrammatoren en festivals. Joyce Palmers van de Media Desk Vlaanderen geeft een korte introductie.

FC Hyena in Amsterdam Noord
Joris Brieffies
Geen voetbalclub, maar een cinema, met restaurant én wijnbar. Eind 2016 werd FC Hyena in het leven geroepen als eerste boutique cinema van Nederland. Gelegen aan een unieke locatie in Amsterdam Noord, kun je niet alleen genieten van het prachtige uitzicht over het IJ, maar ook van twee uitzonderlijke filmzalen en een sterke filmprogrammering. Joris Brieffies geeft toelichting.

Picl: Filmvertoning in het digitale tijdperk
Anke van Diejen & Noortje van de Sande
We zullen als filmindustrie moeten blijven zoeken naar manieren waarop we de huidige, maar ook een nieuwe generatie met onze films kunnen blijven inspireren. In het filmtheater zelf, maar ook buiten de muren van dat gebouw. Picl is een VOD-initiatief van Herrie Film & TV (bureau voor publiciteit, marketing & filmdistributie) dat samen met 19 Nederlandse filmtheaters online nieuwe films aanbiedt. Anke van Diejen en Noortje van de Sande zijn eigenaar van Herrie Film & TV en initiatiefnemer van Picl.

Focus Filmtheater Arnhem: een nieuw filmtheater als impuls voor culturele én stedelijke ontwikkeling
Henk Bitter
In Arnhem investeert de gemeente in de bouw en inrichting van het nieuwe Focus Filmtheater vanuit een tweeledige visie: 1. het filmtheater draagt in belangrijke mate bij aan de culturele en algemeen maatschappelijke ontwikkeling van de burgers van de stad en maakt daarom deel uit van de culturele basis-infrastructuur, en 2. het filmtheater is een belangrijke aanjager van de verblijfskwaliteit van de nieuw in te richten zuidelijke binnenstad. In een vergaande en zeer positieve samenwerking met Focus heeft dit geleid tot de realisatie van een hoogwaardig gebouw met grote mogelijkheden om (film)cultuur optimaal te presenteren. Tegelijk wordt de binnenstad verrijkt met een aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek. Henk Bitter (1953) is sinds 1988 artistiek directeur van Focus Filmtheater Arnhem, dat in mei 2018, na twee decennia van plannen maken en draagvlak creëren, een grote stap in haar ontwikkeling gaat zetten.

Cherry Pickers Filmdistributie
Kevin De Ridder
Cherry Pickers Filmdistributie probeert haar naam eer aan te doen door de mooiste pareltjes uit de internationale filmwereld naar de Benelux te halen. Cherry Pickers richt zich voornamelijk op Europese arthouse-films en documentaires. Thijs Verhaeren en Kevin De Ridder leiden Cherry Pickers in België en presenteren de line-up van 2018.

Movies that Matter en Movies that Matter On Tour
Rosan Breman
Stichting Movies that Matter wil ogen openen voor mensenrechten. We promoten de vertoning van films over een duurzame en rechtvaardige samenleving en bieden hierbij verdiepingsprogramma’s aan. Dit doen we niet alleen tijdens ons jaarlijks filmfestival, maar bijvoorbeeld ook tijdens ons landelijke filmprogramma Movies that Matter On Tour, waarin we festivalfavorieten naar filmtheaters in 18 steden door heel Nederland brengen. Rosan Breman is coördinator van de afdeling Events&Advies, en is onder andere verantwoordelijk voor Movies that Matter On Tour.

Filmkrant.Live: Voor en door het publiek en de films
Gerlinda Heywegen
Gerlinda Heywegen is de drijvende kracht achter het project De Filmkrant Live. Gerlinda kan terugblikken op een jarenlange ervaring met het ontwikkelen, organiseren en verzorgen van korte inleidingen, publieksgesprekken tot meerdaagse symposia. Bij het bieden van context bij de film is interactie met het publiek is belangrijk. Deze presentatie geeft hiervan een aantal prikkelende voorbeelden. Gerlinda Heywegen werkt voor o.a. Filmhuis Den Haag, Filmkrant.Live, Film by the Sea en vele andere vertoners in Nederland (en ook België). Koning Film is haar eigen bedrijf.

Lancering Dalton.be: haal via de bib een filmfestival in huis
Dalton.be lanceert een prikkelend nieuw concept: video on demand via de plaatselijke bibliotheek. Het VoD-platform gaat daarvoor in zee met 4 Vlaamse filmfestivals, een tiental bibliotheken (waaronder Turnhout) en Cultuurconnect. Dalton.be is een online video on demand platform waar je de beste festivalfilms thuis kan bekijken. Voor vijf euro per maand (her)ontdek je het beste van MOOOV filmfestival, DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven of JEF filmfestival. Dalton.be werd begin 2018 in een nieuw jasje gestoken en het platform breidde haar catalogus stevig uit.