Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
7 mei 2019 10:00 tot 12:30
Cinema Plaza, Duffel

Op dinsdag 7 mei 2019 vond het VAF Vertonersontbijt plaats in Cinema Plaza, de prachtig gerestaureerde buurtbioscoop uit 1923 in Duffel (het oude “Ankerpaleis”).

Voor wie het Vertonersontbijt niet kent: het Vertonersontbijt is een korte maar krachtige informatieve voormiddag voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties; een informele meeting waar nieuw aanbod en nieuwe initiatieven centraal staan. Het hoofdthema van deze zesde editie is de zomerse openluchtvertoning.

Het ontbijt staat klaar om 9.30u. Vanaf 10u stipt volgen tien korte presentaties. Om 12.30u sluiten we de voormiddag af met een lichte lunch en maken we tijd om het gesprek verder te zetten.

Aansluitend op het Vertonersontbijt worden alle aanwezigen uitgenodigd op een rondleiding in de bioscoop.

Programma

Cinema Plaza
Katja Geerts
Cinema Plaza opende op 23 maart de deuren als Duffels gemeenschapscentrum. In 2004 kocht de gemeente de oude verloederde dorpsbioscoop die de familie Vercammen bouwde rond 1915. Meer dan tien jaar later openen we de deuren en zijn ook de rode fluwelen zetels gerestaureerd, met kracht en ambitie. Het wordt een open, gastvrij en dynamisch huis dat nieuwe initiatieven, samenwerkingen en ontmoetingen wil inspireren. Katja Geerts is programmator en communicatiedeskundige van Cinema Plaza.

Filmhuis Mechelen
Geert Op de Beeck & Thomas Van Roost
Filmhuis Mechelen vertoont sinds 1976 de betere film in het Mechelse stadscentrum en kende de laatste tien jaar een opvallende groei dankzij de aparte organisatie en dito programmatie. En voor wie openluchtvertoningen of speciale projecties organiseert, heeft het Filmhuis vanaf nu een mobiele DCP-projector en een scherm ter beschikking. Geert Op de Beeck is programmator bij Filmhuis Mechelen en Thomas Van Roost coördineert er de technische werking.

Pluk de Nacht, het filmfestival dat verbindt
Jurriaan Esmeijer
Pluk de Nacht is een laagdrempelig openlucht filmfestival waar bezoekers met elkaar in contact komen via de collectieve ervaring van uitdagende films in een gemoedelijke sfeer. Nu de mediaconsumptie in toenemende mate een individuele aangelegenheid lijkt te worden, willen we de waarde van het groepsgevoel benadrukken. Jurriaan Esmeijer is artistiek directeur van Pluk de Nacht.

Budascoop: openluchtvertoningen op een eiland
Sarah Verzele
BUDA is een arthouse-cinema in Kortrijk die in de zomer naar buiten trekt en het publiek uitnodigt om films te kijken aan het water, de kade, een geheime tuin of een studentencampus. Kunstencentrum BUDA is naast filmhuis ook een werkplek voor kunstenaars en festivalorganisator binnen de podiumkunsten. Sarah Verzele staat als communicatieverantwoordelijke in voor pers en promotie van alle activiteiten van het kunstencentrum BUDA.

Het najaar van Cinéart
Julie Vanderkelen & Arnaud de Haan
Preview van de nieuwe titels uit de Cinéart catalogus voor 2019, met aandacht voor het aanbod naar cultuurcentra en films geschikt voor schoolvoorstellingen en familiefilms.

Sabzian. Woorden over film
Gerard-Jan Claes
Sabzian, in de eerste plaats een website (www.sabzian.be) gewijd aan het schrijven over film, werd in 2013 opgericht door een groep jonge filmmakers vanuit het verlangen om te investeren in een levendige cinefiele cultuur. Aan de hand van verschillende vormen van schrijven, een gecureerde agenda en evenementen wil Sabzian de verbeelding rond cinema verdiepen. Sabzian roept op om via film in de wereld te staan en een kritiek uit te bouwen waarin film een cultuur en een samenleving weerspiegelt. Een volwassen filmlandschap kan zich enkel blijvend manifesteren wanneer het gepaard gaat met de ontwikkeling van een scherpe en diepgaande filmkritiek. In de presentatie wordt zowel de werking van Sabzian als de achterliggende visie op filmkritiek voorgesteld. Gerard-Jan Claes maakt films (samen met Olivia Rochette) en is daarnaast auteur, docent en artistiek leider van het cinefiele platform Sabzian.

Openluchtfilm Klein-Brabant
Tim Merckx
In het oud-Puurse dialect betekent binder “deugniet”. CC Binder zet in op openheid en lef en zoekt op een speelse manier contact met de eigen buurt en de wereld, weg van platgetreden paden. Buren, vrienden, familie, bezoekers uit andere dorpen en steden, bekende en beginnende muzikanten, acteurs, dansers, kunstenaars en regisseurs ontmoeten er elkaar. Het publiek krijgt de hoofdrol. Tim Merckx is filmprogrammator bij CC Binder en werkt nauw samen met Kevin Suetens, programmator bij CC Ter Dilft in buurtgemeente Bornem. Openluchtfilm Klein Brabant is een gemeenschappelijk project.

Bedazzle, kennismaking & line up
Christoph Foque
Vlaanderen is een nieuwe filmverdeler rijker. Bedazzle is een Vlaams distributiehuis dat inzet op verrassende arthousefilms met een hoek af.

Openluchtcinema MOOOV
Maarten Alexander
MOOOV geeft films met zicht op de wereld een zo groot mogelijk platform zodat ze een zo groot mogelijk publiek kunnen bereiken. Tijdens de zomermaanden zoekt MOOOV de buitenlucht op. Met z’n allen onder de blote sterrenhemel, op een bijzondere locatie, het geeft een filmvoorstelling net dat tikje meer gezelligheid en buurtgevoel. Midden in de natuur, in de achtertuin van een oude pastorij, langs of op het water van het kanaal, binnen de contouren van een stadsfestival… de mogelijkheden zijn onbeperkt. Maarten Alexander is zakelijk leider van MOOOV vzw.

Solar Cinema
Maureen Prins
Solar Cinema is een mobiele cinema op zonne-energie. Maureen Prins vertelt over haar ervaringen met het organiseren en programmeren van buiten-filmvertoningen op de meest uiteenlopende plekken. Het motto van Solar Cinema is Brings unseen films to unusual places. Intussen is Solar Cinema ook operationeel buiten Nederland (Solar World Cinema). Nieuwe mobiele cinema's worden opgezet met uiteenlopende partners. Van bezet gebied in de Sahara woestijn tot aan de Australische outback. Maureen is oprichtster van Solar Cinema en is ook actief als filmmaker, filmprogrammeur, conceptbedenker en gastdocent. Ze is ook initiatiefneemster van Pop Up Cinema in haar eigen woonplaats Tilburg.