Ga verder naar de inhoud

VAF Vertonerssessie: film & filmeducatie voor tieners

Georganiseerd door het VAF
28 oktober 2021 09:30 tot 14:30
Kinograph (Brussel)

In pré-coronatijden organiseerde het VAF tweemaal per jaar een inspiratievolle voormiddag rond specifieke thema’s voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Op donderdag 28 oktober pikken we de draad weer op waar we hem in 2020 moesten loslaten en zijn we tijdens het Filem’On Festival te gast in Kinograph in Brussel.

In deze Vertonerssessie gaan we dieper in op filmaanbod en filmeducatie voor tieners, één van de moeilijkst bereikbare doelgroepen. Filmprofessionals met verschillende achtergronden delen hun expertise rond het bereiken en betrekken van jongeren.

Kinograph
Thibaut Quirynen

Kinograph is een coöperatieve bioscoop, die in de lente van 2019 zijn intrek nam in de voormalige kazernes van Elsene, in het kader van het tijdelijke bezettingsproject SeeU. Het project laat zich inspireren door de buurtbioscopen van weleer en door community cinema's, die tegenwoordig meer en meer én met succes in verschillende Europese steden opduiken. Coördinator Thibaut Quirynen verwelkomt ons in Kinograph en schetst de werking. Hij licht ook het project GEN-Z toe, een gezamenlijk Europees initiatief rond de bioscoop van morgen, dat gedragen wordt door Kinograph en de bioscopen Gyptis (Marseille) en Oxville (Amsterdam).

Paradiso Filmed Entertainment
Dirk De Lille

Wat mogen filmvertoners van filmdistributeur Paradiso Filmed Entertainment verwachten in 2021/2022 en wat zijn de titels voor tieners? Managing director Dirk De Lille licht de films toe.

PIAZZA

Kaat Haest & Yahia Yousfi

Kaat Haest is coördinator van PIAZZA (Piazza dell'Arte vzw), een organisatie uit Antwerpen met expertise in kunsteducatieve projecten met jongeren. Via een onvoorspelbare mix van beeldende kunsten, digitale media en podiumateliers zet PIAZZA in op artistieke talentontwikkeling. Yahia Yousfi begeleidt projecten vanuit zijn achtergrond als programmamaker en comedian. In de presentatie belichten Kaat & Yahia inspirerende filmprojecten met kwetsbare tieners, in jeugdcentra & okanklassen.

Filem’On, Internationaal Film Festival voor Jong Publiek
Sandra Verkaart

Sandra Verkaart is kunsteducator, met een achtergrond in animatiefilm. Als freelancer werkt ze bij Filem'On, Wisper, JEF en Mus-e Belgium en ze geeft ook les in het Deeltijds Kunst Onderwijs. Bij Filem'On ontwikkelde ze tal van projecten waarmee ze het tienerpubliek enthousiasmeert voor arthouse cinema. Welke projecten ze opzet en hoe ze dat doet, licht ze toe in deze presentatie.

Academie Beeldende Kunst Gent, afdeling animatiefilm / audiovisueel atelier
Isabelle Cracco

Isabelle Cracco is filmmaker, medeoprichter van W.a.f! Workshops Animatie Film voor het Raoul Servais Fonds en al meer dan 25 jaar verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent. Als leerkracht bouwde ze daar mee de afdelingen audiovisueel atelier en animatiefilm uit en begeleidt ze wekelijks jongeren en volwassenen (vanaf 16 jaar) bij hun creaties. Isabelle vertelt ons meer over het onderzoekslabo dat de Academie ontwikkelt op maat van generatie Z en toont ons enkele inspirerende fragmenten uit projecten gerealiseerd door jongeren (12-18 jaar).

EFA Young Audience Summit
Mark Higham

Mark Higham is verbonden aan de European Film Academy (EFA) in Berlijn, de organisator van de jaarlijkse European Film Awards. Daar is hij producent van de EFA Young Audience Summit. Hij schreef een haalbaarheidsstudie voor Creative Europe over een Europese filmcollectie voor scholen, dat ondertussen uitgroeide tot het European Film Factory project. Als oprichter van de Britse organisatie FIMCLUB, later omgevormd tot Into Film, bouwde hij in het Verenigd Koninkrijk een netwerk op van nu meer dan 7.000 filmclubs voor kinderen en jongeren. In samenwerking met 35 Europese partners werkt hij momenteel ook aan de ontwikkeling van een Europees netwerk van filmclubs.

Verdieping 3: Medialab
Yens Sergooris

In 2020 zette het Team Jongeren Dilbeek van de stroom Vrije Tijd het medialab Verdieping 3 op in CC Westrand. Dit creatieve lab biedt jongeren een plek waar ze kunnen experimenteren met verschillende mediavormen. Ondersteund door professionele experts, maken jonge mediamakers hier zelf beelden, content en audio over en met hun eigen leefwereld. Yens Sergooris is de belangrijkste trekker van het project. Hij legt uit hoe Verdieping 3 van start ging en welk parcours het intussen doorliep.

Lasso
Marijke Van Hassel

Lasso is het Brusselse platform voor cultuurparticipatie, dat over de gemeenschapsgrenzen heen bruggen slaat tussen de culturele sector in Brussel en andere sectoren zoals jeugd, onderwijs en maatschappelijk werk. De organisatie ondersteunt professionals, die voor kinderen, jongeren of volwassenen een sleutelfiguur of gids zijn met betrekking tot participatie aan kunst en cultuur. Via verschillende proeftuinprojecten (Try Out Teens, pARTicipe!) bouwde Lasso ook zelf heel wat expertise op rond hoe je als cultuurwerker aan de slag gaat met tieners. Projectcoördinator Marijke Van Hassel geeft praktische tips & trics over hoe een jongerenaanbod duurzaam verankerd kan worden binnen een culturele werking.

Kortfilmreeks Filem’On
Als toemaatje nodigt Filem’On de deelnemers na de lunch (13:30) uit voor een screening van 'Een stapje in de wereld', een reeks van kortfilms voor de allerkleinsten. De reeks is te boeken bij Filem'On vanaf januari
2022. Daarnaast biedt Filem'On vanaf 2022 o.a. ook de interactieve audiovisuele voorstelling 'Twee oren, twee ogen' (2+) aan.

Programma

09:30-10:00: onthaal en koffie
10:00-12:45: presentaties
12:45-13:30: lunch
13:30-14:10: Filem'On screening 'Een stapje in de wereld'

Deelnemen

Deelnemen is gratis. Registreren kan via het inschrijvingsformulier.

Adres en bereikbaarheid

Kinograph, Kroonlaan 227, 1050 Brussel

Kinograph ligt op vijf minuten te voet van het station van Etterbeek, en is ook makkelijk te bereiken via tramlijnen 7 en 25 of met bus 95 vanuit het Centraal Station.

Opgelet: Vanaf 15 oktober ten laatste voert het Brussels Gewest de coronapas in en heb je voor dit evenement een Covid Safe Ticket (CST) nodig. Dankzij het CST gelden de afstandsregels niet meer en kunnen we in veilige omstandigheden meer deelnemers ontvangen. Je bent ook niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in de zaal en tijdens het onthaal of de lunch, hoewel het dragen van een mondmasker nog steeds wordt aanbevolen.