Ga verder naar de inhoud
Georganiseerd door het VAF
28 april 2022 10:00 tot 13:00
Leietheater (Deinze)

Tweemaal per jaar organiseert de afdeling Publiekswerking van het VAF een inspiratievolle voormiddag rond specifieke thema’s voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Op donderdag 28 april 2022 zijn we te gast in het Leietheater in Deinze tijdens het MOOOV Festival met een Vertonerssessie rond ‘inclusief vertonen’.

© Guillaume Decock

Heel wat vertoners worstelen met de vraag hoe ze van hun huis een plek kunnen maken die de diversiteit van de samenleving weerspiegelt. Maar hoe pak je dat aan? In deze Vertonerssessie zoomen we via zeven insteken in op culturele diversiteit op verschillende niveaus, ook gekend als de 5 P’s: personeel, partnerschappen, programmatie, publiek en plek. De uitdagingen zijn dan ook veelvuldig. Hoe creëer je meerstemmigheid in jouw aanbod, zodat ook een jong en divers publiek zich gerepresenteerd en aangesproken voelt? Hoe verruim je je partnerschappen en breng je meer diversiteit op de werkvloer en in het bestuur? En hoe maak je van je ruimte een veilige plek voor iedereen?

Leietheater Deinze
Benoît Vanraes & Sarah Verzele

De Vertonerssessie is deze keer te gast in Leietheater, het cultuurcentrum van Deinze. Sinds september 2019 ontvangt Leietheater cultuurminnaars uit Deinze en de ruime regio in een nieuwbouw met twee publiekszalen, met 450 en 150 zitplaatsen. Met haar programmatie vult het centrum het tekort in de regio op aan een presentatie- en vertoningsplek voor podiumkunsten en film. Leietheater zet in op drie filmvertoningen per week en heeft dit jaar voor het eerst het MOOOV Festival te gast. Directeur Benoît Vanraes en programmator film, dans en performance Sarah Verzele vertellen hoe Leietheater haar kerntaken rond cultuurparticipatie en gemeenschapsvorming invult in een stad als Deinze.

MOOOV
Linde Betsens & Benny Haesebroeck

Met haar jaarlijkse filmfestival op verschillende locaties, de Zebracinema filmclubs, de filmwijze werking en de distributietak biedt MOOOV al vele jaren een platform aan regisseurs uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In 2020-2021 volgde MOOOV een intensief traject onder de begeleiding van het Agentschap Integratie en Inburgering en het duurzaamheidsbureau Route 2030. Het leidde tot een ambitieus actieplan, waarin de organisatie zich schaart achter de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Hoe MOOOV wil bijdragen aan een inclusieve en duurzame wereld wordt toegelicht door communicatieverantwoordelijke Linde Betsens. Aansluitend schetst distributiemedewerker Benny Haesebrouck enkele nieuwe MOOOV-titels.

Inclusief communiceren
Charlotte Wouters

Charlotte Wouters is freelance grafisch ontwerper en ervaren visual storyteller. Vandaag baat ze haar eigen ontwerpbureau Chaw Chaw uit maar eerder bouwde ze ervaring op als o.a. communicatiemedewerker bij De Warande in Turnhout en bij MOOOV. Daar ontwikkelde ze een grote interesse voor interculturele communicatie en verdiepte ze zich in hoe je als filmorganisatie diverse doelgroepen kan aanspreken. Hierbij liet ze zich begeleiden door o.a. Studio Sesam, een externe adviesverlener in diversiteitscommunicatie. Charlotte deelt met ons haar ervaringen rond de opzet van een gerichte publiekswerving op basis van een verbindende communicatie in woord en beeld, vrij van stereotypes.

CINEMA RITCS
Wouter Hessels

Wouter Hessels is programmator van CINEMA RITCS en docent filmgeschiedenis en filmanalyse aan o.a. de ULB en RITCS / Erasmushogeschool. Wouter is een grote pleitbezorger van de diversifiëring van de canon en ziet film als een bruggenbouwer tussen culturen. De Iraanse, Japanse, Nigeriaanse of Mexicaanse cinema maken voor hem duidelijk dat de zevende kunst niet stopt aan de grenzen van Europa of Hollywood. Als witte en mannelijke curator met Vlaamse roots en francofiele filmliefde onderzoekt hij hoe hij zijn blik en kennis verder kan verruimen met het oog op een kleurrijker filmaanbod. In zijn presentatie licht hij toe hoe hij het aanpakt om een filmprogrammatie op te zetten zonder kolonialistische agenda en met een zo open mogelijke geest en kritisch vizier.

Filmhuis Den Haag
Géke Roelink

Het Nederlandse Filmhuis Den Haag vierde afgelopen jaar haar 40ste verjaardag. Directrice Géke Roelink staat er ondertussen 10 jaar aan het hoofd en zorgde dat het huis sterk ingebed werd in Den Haag, met een programmatie die inspeelt op thema’s van de stad en de vele culturen die de stad rijk is. Film wordt er ingezet om debat, ontmoeting en verbinding te stimuleren. Nieuwe stemmen en nog niet vertelde of gehoorde verhalen krijgen er een podium. Via sterke partnerschappen met allerhande organisaties uit zowel de publieke als de private sector garandeert het huis een diverse en inclusieve programmatie. Met filmeducatieve programma’s en een aanbod rond talentontwikkeling wordt toegewerkt naar meer diversiteit op het witte doek. Kandidaten met een biculturele achtergrond hebben er de voorkeur bij het invullen van vacatures. Géke Roelink licht toe hoe Filmhuis Den Haag een thuis werd voor stadsbewoners, waarin ze niet alleen zichzelf herkennen maar ook de rijkdom van culturele verscheidenheid kunnen ervaren.

Hybried vzw
Judy Vanden Thoren

Judy Vanden Thoren is medeoprichter van Hybried vzw. Sociale en culturele organisaties kunnen er terecht voor vorming en coaching bij het inclusiever maken van de werkvloer, het interculturaliseren van het aanbod of het dekoloniseren van het eigen blikveld. Eén van de aandachtspunten bij de begeleiding is de fysieke ruimte. Hoe creëer je als publieke organisatie een plek waar elke bezoeker zich veilig en gerepresenteerd voelt? Hoe zorg je ervoor dat jouw ruimte een safe en brave space is, veilig, toegankelijk en laagdrempelig genoeg voor alle bezoekers? Judy vertelt er meer over.

Slotstatement
Gerardo Salinas

Gerardo Salinas werd geboren in Buenos Aires, Argentinië. Sinds 2002 is hij actief in het artistieke veld in België. Hij werkte o.a. voor CC de Warande, het filmfestival Open Doek, de Arenbergschouwburg en het Mestizo Arts Festival. Op dit moment maakt hij deel uit van de artistieke staf van KVS als stadsdramaturg. Gerardo specialiseerde zich in coöperatief werken en veranderingsprocessen binnen organisaties en werkte o.a. mee aan CORDOBA, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap om mensen met diverse culturele achtergrond te werk te stellen op stafniveau in culturele organisaties. Gerardo breekt een stevige lans voor meer diversiteit in de cultuursector. Die moet uit zijn muren breken en meer inspelen op de vele mogelijkheden die zich vandaag aanbieden door nieuwe stedelijke contexten, migratiegolven en het grote netwerk dat de wereld geworden is. We sluiten de Vertonerssessie dan ook af met een slotstatement door Gerardo, waarin hij zijn blik werpt op meer diversiteit in de filmsector.

Flee van Jonas Poher Rasmussen

Als toemaatje nodigt MOOOV de deelnemers na de lunch uit voor de screening van Flee, de openingsfilm van het MOOOV Festival. De film komt begin juni in de zalen en wordt door MOOOV verdeeld.

Flee
Jonas POHER RASMUSSEN
Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Zweden
2020 / 83’ / Deens / Engels, Perzisch, Russisch / 12+

De geanimeerde documentaire Flee vertelt het waargebeurde verhaal van Amin Nawabi, die als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken vluchtte. Nu is hij zesendertig jaar, een succesvol academicus en gaat hij trouwen met zijn vriend Kasper, met wie hij al een tijdje samen is. Maar een geheim dat hij al meer dan twintig jaar meedraagt, dreigt het leven dat hij voor zichzelf heeft opgebouwd in Denemarken te ruïneren. Dit dwingt hem om voor het eerst zijn verborgen verleden te onthullen en zijn verhaal te delen.

Flee is winnaar van de European Documentary, European Animation en European University Awards op het 34e Europese Filmfestival en werd genomineerd om Denemarken te vertegenwoordigen bij de Oscars 2022.

Programma

09:30-10:00: onthaal en koffie
10:00-13:00: presentaties
13:00-14:00: lunch
14:00-15:30: MOOOV screening Flee

Adres en bereikbaarheid

Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze

Leietheater ligt op twaalf minuten wandelen van het station. Er zijn regelmatig treinen richting Gent en Kortrijk. Er zijn ook Bluebikes beschikbaar aan het station van Deinze.

Deelnemen

Deelnemen is gratis.
Registreren is niet meer mogelijk.