Ga verder naar de inhoud

VAF Vertonerssessie: van experiment tot innovatie

Georganiseerd door het VAF
24 maart 2023 10:00 tot 13:15
Cinema ZED Leuven

Tweemaal per jaar organiseert de afdeling Publiek van het VAF een inspiratievolle dag rond interessante thema’s voor bioscopen, distributeurs, festivals, cultuurcentra en andere filmorganisaties. Op vrijdag 24 maart 2023 zijn we tijdens Docville te gast in Cinema ZED in Leuven, met een Vertonerssessie in het teken van experiment en innovatie.

In een wereld die continu evolueert, is ruimte voor experiment en nieuwe praktijken cruciaal. Innovatie kan immers een antwoord bieden op tal van hedendaagse uitdagingen, ook die waarmee culturele vertoners vandaag worstelen. Tijdens deze Vertonerssessie zoomen we in op enkele organisaties die experiment en innovatie omarmden in hun werking, daarbij soms vielen maar ook weer opstonden, en uiteindelijk groeiden in hun ambities. Daarbij kijken we verder dan enkel technologische vernieuwing en belichten we ook nieuwe winden die waaien doorheen de aanpak voor programmatie en publieksontwikkeling, de invulling van de ruimte of het organisatiebeheer.

Fonk, Docville & Cinema ZED
Frank Moens & Evelien Cockx

De VAF Vertonerssessie is deze keer te gast bij Fonk in Cinema ZED in Leuven, en dit n.a.v. de 19de editie van het internationale documentairefestival Docville. Fonk heeft een lange traditie als innovatieve speler in het vertonersveld. Docville programma’s evenals edities van het Kortfilmfestival voorzien steeds ruimte voor interessante cross-overs met o.a. VR, AR en gaming en ook distributiewerking Dalton experimenteerde al met een VR-aanbod en verschillende invullingen van een video on demand-platform. Ook op het vlak van doelgroepenwerking en publieksontwikkeling gaat de organisatie op zoek naar nieuwe vormen, praktijken en evoluties, die ze implementeert in initiatieven als Cinema Poussette, Cinemini of de pas gelanceerde ZED Vedettes filmclub. Frank Moens, coördinator van Docville en Evelien Cockx, publiekswerker, vertellen er meer over.

PinX festival
Sofie Mercier, Dario Rens & Charlot Vanthournout

PinX, het jaarlijkse LGBTQIA+ filmfestival van Sphinx cinema, vierde dit jaar de tiende verjaardag. Het festival en de programmatie krijgen vorm in cocreatie met een groep mensen uit de lokale LGBTQIA+ gemeenschap. Dat traject biedt niet alleen inspiratie voor de reguliere werking van Sphinx, maar geeft ook ruimte om te experimenteren met participatieve processen. Sofie Mercier (zij/haar) van Sphinx cinema legt uit waarom ze voor dit festival het publiek actief wilden inschakelen. Twee festivalteamleden, Charlot Vantournhout (zij/die) en Dario Rens (die/hij/zij), vullen aan met welke stappen er werden genomen om tot een gedeeld eigenaarschap te komen en welke takeaways er zijn voor de toekomst.

Nu:Reality
Camille Lopato & Babette Wijntjes

Met steun van Europa Cinemas en Cultuurloket DigitAll ging afgelopen december het Nederlandse project Nu:Reality van start. Deze samenwerking tussen de Nederlandse VR-distributeur Cassette, de drie filmtheaters De Schuur in Haarlem, LantarenVenster in Rotterdam en Lux in Nijmegen en het Franse VR-agentschap Diversion Cinema wil van VR in de cinema een kwaliteitsvolle ervaring maken. Het pilootproject voorziet in een programmatie en gezamenlijke marketingcampagne van enerzijds interactieve individuele VR-belevingen in het café of het onthaal en anderzijds in 360-VR’s in de zaal, die gemeenschappelijk en gelijktijdig beleefd kunnen worden door bezoekers. Camille Lapato van Diversion Cinema en Babette Wijntjes van Cassette, delen met ons de eerste ervaringen rond Nu:Reality.

Compagnie Cecilia
Vjera Somers

Het Gentse theatergezelschap Compagnie Cecilia experimenteerde de voorbije jaren met nieuwe vormen van financiering. Aanleiding was een publieksonderzoek, waaruit bleek dat de bezoekers niet onverdeeld gelukkig waren met de oncomfortabele zitstoelen van de oude tribune. Dit was de start van een intensief fondsenwervingstraject rond een nieuwe tribune, dat naast de financiële steun door het eigen publiek ook leidde tot een grotere verbondenheid met en betrokkenheid van dat publiek. Algemeen coördinator Vjera Somers vertelt hoe ze bij Compagnie Cecilia van start gingen met fondsenwerving en welke verdere mogelijkheden de organisatie hierrond nog ziet in de toekomst.

Dalton Distribution
An De Winter

An De Winter, afscheidnemend coördinator van Dalton Distribution, licht de innovaties in het distributieluik van de Fonk-werking toe. In Cinébib, een pilootproject van Cultuurconnect dat bibliotheekleden ook filmstreaming aanbiedt, was Dalton één van de partners van het eerste uur. Dalton blijft ook zoeken naar nieuwe mogelijkheden om publiek aan te trekken en op te bouwen voor documentairefilms en ontwikkelde daarvoor een outreach- en impactwerking. Afsluiten doet An met enkele nieuwe titels uit de Dalton-catalogus.

Ciné4
Grégory Lacroix

In februari 2020, net voor corona opdook, opende in Nijvel een nieuwe bioscoop met twee zalen. Ciné4 is gegroeid uit de renovatie van de voormalige bioscoop Athena, die tot haar sluiting in 2003 zeer druk bezocht werd door de stadsbewoners. Nijvelaars konden sindsdien slechts één keer per maand terecht in het lokale CC voor een filmvertoning. Sinds de opening van Ciné4 in het nieuwe gebouw biedt het cultuurcentrum daar een dagelijkse filmprogrammatie aan met een focus op auteursfilm en een aanbod van evenementen en schoolactiviteiten. Grégory Lacroix, programmator van Ciné4, vertelt hoe je een nieuwe arthousebioscoop opzet en een nieuw publiek aanspreekt in een stad, die lang een cinema heeft moeten ontberen.

De Republiek
Bart Geernaert

In het historische pand in de Sint-Jacobsstraat 36 in hartje Brugge huizen niet alleen de zalen van Lumière Brugge, maar ook de werking van De Republiek. Daar waait al sinds 2015 een frisse wind: ontmoeting en verbinding worden er elke dag gestimuleerd in het Grand Café, de co-housingruimtes en de broedplaats voor innovatieve sociale en culturele projecten. Bovenaan de agenda van deze plek staat een innovatiegerichte aanpak voor financiering, publieksontwikkeling en samenwerking. Creatieve doeners, innovatieve denkers, ambachtelijke makers en maatschappelijke ondernemers werken er als netwerk mee aan de stad van morgen. Algemeen coördinator Bart Geernaert legt uit op welke manier De Republiek zowel in het team als via cross-sectorale partnerschappen een innovatiecultuur creëert, waarin experimenteren en risico’s nemen worden omarmd.

TOEMAATJE
Na de lunch nodigt Docville de deelnemers uit voor de screening van Iraq’s Invisible Beauty, de openingsfilm van het festival. De film komt vanaf 5 mei in de zalen en wordt door Dalton verdeeld.

Iraq's Invisible Beauty
Sahim Omar Kalifa, Jurgen Buedts
Documentaire / 2023 / België / 87 min.

Latif al Ani, geboren in 1932 in Baghdad, staat bekend als de 'vader van de Iraakse fotografie'. Hij fotografeert zijn vaderland gedurende 30 jaar, lang voor oorlogen zijn land zullen verscheuren. Zijn foto’s, genomen tijdens de hoogdagen van Irak, tonen een land dat we nog maar zelden gezien hebben. Wanneer Saddam aan de macht komt, moet Al Ani vluchten en stopt hij met fotograferen. In 2015 komt zijn werk terug onder de aandacht nadat hij een prestigieuze prijs wint en een boek uitbrengt. Wanneer hij op 86-jarige leeftijd de Belgisch-Koerdische filmregisseur Sahim Omar Kalifa ontmoet, doorkruisen ze samen zijn verwoeste vaderland, op zoek naar de plekken die hij destijds in beeld bracht. Tijdens deze laatste reis toont hij zijn foto’s aan de Irakezen, die niet kunnen geloven dat het Irak op de foto’s echt heeft bestaan.

Programma

09:30-10:00: onthaal en koffie
10:00-11:30: presentaties
11:30-11:45: koffiepauze
11:45-13:15: vervolg presentaties
13:15-14:00: lunch
14:00-15:30: screening Iraq's Invisible Beauty

Adres en bereikbaarheid

Cinema ZED, Andreas Vesaliusstraat 9C, 3000 Leuven.
Je kan Cinema ZED makkelijk bereiken met de fiets, trein, bus of met de auto.

Deelnemen

Deelnemen is gratis. Registratie is verplicht.
Het is mogelijk om te annuleren. Stuur ons in dat geval een berichtje. Mits tijdige verwittiging kan je in jouw plaats ook een collega sturen. Indien je echter later dan maandag 20 maart 2023 besluit om niet deel te nemen of de dag zelf niet komt opdagen, dan zal er een annulatiekost van 10 euro gerekend worden.

Vragen? Contacteer ons!

Diana Raspoet

Diana Raspoet

Hoofd Publiek
Evelien Van Houdt

Evelien Van Houdt

Projectbeheerder Publiek