Ga verder naar de inhoud

Oproep: opleiding eco-consultants

7 maart 2024

Ben jij geïnteresseerd om filmproducties te helpen verduurzamen en bij te dragen aan een duurzame filmsector? Dan zoeken we jou! Het Nederlands Filmfonds en het Vlaams Audiovisueel Fonds bieden een trainingsweekend aan voor professionals binnen en buiten de audiovisuele sector.

Steeds sterker wordt binnen de filmsector de noodzaak gevoeld om duurzamer en groener te produceren. En steeds meer filmfondsen koppelen duurzaam produceren als voorwaarde aan hun financiering. Hoe pak je dat aan? Hoe realiseer je het nodige draagvlak bij cast en crew inclusief de bereidheid om te veranderen? En welke tools kan je inzetten? Dat vergt specifieke vaardigheden, waarbij zowel kennis van audiovisuele productie, duurzaamheid, beschikbare innovaties als het menselijke aspect noodzakelijk zijn. Geen gemakkelijke opdracht dus.

Dat is één van de redenen dat filmfondsen steeds vaker vragen om een eco-consultant te voorzien vanaf de vroege ontwikkeling van een project. Zo'n duurzaamheidsverantwoordelijke speelt een belangrijke rol en werkt aan een duurzaamheidsplan samen met de verschillende departementen, stemt af met leveranciers, begeleidt en motiveert collega's in de dagdagelijkse werking, rapporteert aan fondsen, ...

Een echte standaardopleiding voor dergelijke duurzaamheidsexperten bestaat momenteel (nog) niet. Om toch aan de steeds groeiende vraag te beantwoorden, werkt het VAF werkt samen met het Nederlands Filmfonds aan een basisopleiding voor eco-consultants. Die opleiding is een initiatief van het Nederlands Filmfonds, maar staat ook open voor Vlaamse professionals.

Concreet:

  • Drie opeenvolgende dagen van 22 tot 24 maart 2024 in Boxmeer, Nederland (vlakbij treinstation)
  • De opleiding zelf is gratis; het VAF vergoedt de helft van de verblijfskosten - jouw eigen aandeel (2x overnachting + bijhorende maaltijden) bedraagt 195 euro
  • Interesse of nood aan meer info? Neem contact op met Tim Wagendorp - twagendorp@vaf.be
Tim Wagendorp

Tim Wagendorp

Coördinator duurzaamheid

Duurzaamheid

Coaching op maat en verzamelen van kennis op het vlak van duurzaam filmen.

Meer lezen