Ga verder naar de inhoud

Oproep Europees solidariteitsfonds voor Oekraïense films

14 juli 2023

De tweede oproep van het Europees Solidariteitsfonds voor Oekraïense Films (ESFUF) is nu geopend. De steunmaatregel wordt beheerd door het Franse Centre national du cinéma (CNC). De deadline voor indiening is 1 september 2023.

Steun aan Oekraïense filmmakers

Het Europees Solidariteitsfonds voor Oekraïense Films werd in februari 2023 gelanceerd tijdens de Berlinale. De Europese vereniging van nationale filmfondsen (EFAD) en hun leden bundelden de krachten voor een speciale steunmaatregel voor Oekraïense filmmakers om hun films af te werken, de ontwikkeling van nieuwe projecten te ondersteunen en tegelijkertijd coproducties te stimuleren. Het ESFUF-fonds, waar het Deense filminstituut zich onlangs bij heeft aangesloten, bestaat uit 19 partners uit 16 verschillende landen, de EFAD-vereniging en een aantal van haar leden, evenals ministeries van Cultuur.

Na de eerste oproep in maart 2023 selecteerde een commissie van deskundigen 11 projecten die steun krijgen van het fonds: zes daarvan kregen steun voor ontwikkeling en vijf voor de afwerking van hun film.

ESFUF logo

Voor meer info over de steunmaatregel en de criteria, kan je terecht op de website van het European Solidarity Fund for Ukrainian Films.

Welke projecten komen in aanmerking?

Het gaat om lange cinematografische werken (fictie, documentaire & animatie) van een Oekraïense regisseur, bedoeld voor een bioscooprelease. De film is een coproductie tussen een Oekraïense producent en een producent gevestigd in één van de ESFUF-landen (België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Verenigd Koninkrijk).

Het bedrag van de ontwikkelingssteun is beperkt tot 25.000 euro voor documentaires en tot 50.000 euro voor fictie of animatie. De post-productiesteun bedraagt maximaal 75.000 euro.

De richtlijnen van het fonds zijn beschikbaar in het Engels en in het Oekraïens op de ESFUF-website, en in het Frans op de website van het CNC.

Belangrijke informatie:
In geval van een tweede indiening van hetzelfde project, moet je een bijkomende nota bezorgen met uitleg over de redenen van de nieuwe indiening, en de evoluties op artistiek en financieel vlak van het project.

Deadline voor het indienen van aanvragen
:
1 september 2023

Datum van de commissie:
Eind november 2023

ESFUF launch

Europees solidariteitsfonds voor Oekraïense films gelanceerd

20 februari 2023
De EFAD, de filmagentschappen en de ministeries van Cultuur van 13 landen, waaronder het Vlaams Audiovisueel Fonds, lanceerden vandaag…
Meer lezen