Ga verder naar de inhoud

Vlaamse filmsector verenigt opnieuw de krachten in campagne 'Vlaamse film. Grenzeloze cinema'

4 oktober 2023

De Vlaamse film is springlevend. Met Wil, Het smelt, Holly, J’aime la vie, Here en Holy Rosita komen dit najaar en in het voorjaar van 2024 zes langverwachte speelfilms van eigen bodem uit.
Om deze golf van Vlaams talent extra kracht bij te zetten, hebben producenten, distributeurs, bioscoopuitbaters en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) opnieuw de handen in elkaar geslagen voor de campagne 'Vlaamse film. Grenzeloze cinema'.

Na het succes van de najaarscampagne in 2022 besliste het VAF om de 1+1- ticketactie dit jaar te herhalen. Wil van Tim Mielants bijt op maandag 9 oktober de spits af. De speelfilm met Matteo Simoni, Stef Aerts en Annelore Crollet in de hoofdrollen is een adaptatie van de internationale bestseller van Jeroen Olyslaegers en sinds 27 september uit in de Belgische bioscopen. Vanaf vandaag loopt in de zalen, op de radio en in online advertenties de campagnespot ‘Vlaamse film. Grenzeloze cinema’ die de focus legt op talent van eigen bodem.

De 1+1-campagne onderstreept de kwaliteit en aantrekkelijkheid van lokaal talent voor én achter de camera in zes zeer verschillende Vlaamse speelfilms. Sommige van die films oogstten reeds prijzen of grote waardering op prestigieuze buitenlandse festivals. Na de succesvolle actie van vorig jaar, met record bezoekcijfers voor de Vlaamse film in de bioscopen, doen we dit graag nog eens over. Met deze actie geeft het VAF de bioscopen en de makers nog een bijkomende duw in de rug omdat ze een zo groot mogelijk publiek verdienen.

Vlaams minister-president & minister van Cultuur Jan Jambon

Het VAF blijft een hoeksteen bij de financiering van Vlaamse films, maar een zo groot mogelijk publiek in de bioscoopzalen is minstens zo belangrijk. En daarom willen wij ook dat kijkers weten welke Vlaamse films nu in de zalen te bewonderen vallen. Vlaamse films zijn HOT en deze campagne zet dat nog extra in de verf.

Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het VAF

Ticketactie

Voor de zes films uit de ‘Vlaamse film. Grenzeloze cinema’-campagne loopt een ticketactie waarbij bioscoopbezoekers voor de prijs van 1 toegangsticket met 2 personen naar de film kunnen. De actie loopt voor elke titel vanaf één tot twee weken na de release, van maandag tot en met donderdag.

De zes films van de 'Vlaamse film. Grenzeloze cinema'-campagne

 • Wil (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 27 september 2023
  Ticketactie: 9 - 12 oktober 2023
 • Het smelt (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 25 oktober 2023
  Ticketactie: 6 - 9 november 2023
 • Holly (distributeur: Cinéart)
  Release: 22 november 2023
  Ticketactie: 4 - 7 dec 2023
 • J’aime la vie (distributeur: Lumière)
  Release: 13 december 2023
  Ticketactie: 18 - 21 dec 2023
 • Here (distributeur: Imagine)
  Release: 17 januari 2024
  Ticketactie: 22 - 25 januari 2024
 • Holy Rosita (distributeur: Cinéart)
  Release: 14 februari 2024
  Ticketactie: 19 - 22 februari 2024

Actievoorwaarden

Meer info over de actie en de voorwaarden zijn te vinden op de website vlaamsefilmactie.be.

De campagne is een samenwerking van distributeurs KFD, Cinéart, Lumière en Imagine, productiehuizen Menuetto, Savage Film, Prime Time, Mirage, Lunanime, Quetzalcoatl en De Wereldvrede, alle deelnemende bioscoopuitbaters en het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Info & synopsis

Hier vind je meer info over de deelnemende films.

Still uit Wil (2023)
Still uit Wil (2023)

Wil

Wil is een productie van Menuetto, Minds Meet en Lecter Scripted Media. De speelfilm met Matteo Simoni, Stef Aerts en Annelore Crollet in de hoofdrollen is een adaptatie van de internationale bestseller van Jeroen Olyslaegers. Carl Joos schreef het script, Tim Mielants regisseerde de film.

Synopsis:
1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstrijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de joden uit de klauwen van de bezetter?

Still uit Het smelt (2023)
Still uit Het smelt (2023)

Het smelt

Het speelfilmdebuut van Veerle Baetens ging in wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar de jonge actrice Rosa Marchant de Special Jury Award voor Beste Acteerprestatie won. Het smelt is een productie van Savage Film. Veerle Baetens schreeft het scenario samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015. Charlotte De Bruyne vertolkt de volwassen Eva.

Synopsis:
Het smelt
vertelt het verhaal van Eva die, vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.

Still uit Holly (2023)
Still uit Holly (2023)

Holly

Fien Trochs vijfde speelfilm, Holly, ging in wereldpremière in de Officiële Competitie van het Internationaal Filmfestival van Venetië, waar actrice Cathalina Geeraerts door de pers werd bekroond met de Bisato d'Oro Award. Op 10 oktober opent de film de 50e editie van Film Fest Gent. De hoofdcast van Holly bestaat uit nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans. Holly is een productie van Prime Time en Mirage, script en regie door Fien Troch.

Synopsis:

Nadat Holly, een 15-jarig meisje, een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.

Still uit J'aime la vie (2023)
Still uit J'aime la vie (2023)

J’aime la vie

J’aime la vie is het speelfilmdebuut van Mathias Sercu, die tevens het scenario schreef. Janne Desmet vertolkt de hoofdrol, naast Jurgen Delnaet, Bert Dobbelaere, Els Olaerts, Mattias Busschaert, Jan Bijvoet, Lien De Graeve en Greet Verstraete. Lunanime produceerde de film.

Synopsis
:
Mira is een jonge alleenstaande moeder, altijd positief en boordevol energie. Ze heeft een fijne job als thuisverpleegster, hechte vrienden en een goede relatie met haar jongste broer. Maar dan krijgt ze nieuws dat inslaat als een bom. Mira besluit om het contact met haar oudste broer te herstellen in een poging het gezin dat er nooit echt één was te herenigen. En zo trekt deze niet-alledaagse, en op zijn zachtst gezegd kleurrijke familie voor een weekend naar de Ardennen. Mira wacht een uitdaging om de familiebanden aan te halen. J’aime la vie is een film over hechten en loslaten, en over liefde …, heel veel liefde.

Still uit Here (2023)
Still uit Here (2023)

Here

Here ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn en werd er bekroond met de Prijs voor Beste Film van de Encounters-competitie en de Fipresci Award. De vierde speelfilm van Bas Devos is ondertussen uitgegroeid tot een festivalfavoriet met tal van selecties, waaronder TIFF, Beijing, Galway, Guanajuato en New York. Bij ons beleeft de film zijn Belgische première op Film Fest Gent. De hoofdrollen in Here worden vertolkt door Liyo Gong en Stefan Gota. Het scenario en de regie zijn van Bas Devos, de productie is van Quetzalcoatl.

Synopsis:

Stefan is een zachtaardige bouwvakker in Brussel die op het punt staat te vertrekken naar zijn thuisland Roemenië. Tijdens zijn wandelingen en afscheidsbezoeken aan vrienden en familie ontmoet hij Shuxiu, een jonge Belgisch-Chinese vrouw die haar doctoraatsstudie wijdt aan mossen. Haar inzichten over en interesse in het nauwelijks zichtbare, intrigeren Stefan en richten zijn blik nog meer op de schatten die ons voortdurend omringen, of ze nu worden gedeeld met de mensen rondom ons... of gewoon onder onze voeten groeien.

Still uit Holy Rosita (2024)
Still uit Holy Rosita (2024)

Holy Rosita

Holy Rosita is het speelfilmdebuut van Wannes Destoop. Janne Desmet, Tom Dupont en Wannes Destoop schreven het script. Daphne Agten vertolkt de hoofdrol, naast Jos Geens, Cilou David, Mieke De Groote, Delfine Bafort. Holy Rosita is een productie van De Wereldvrede.

Synopsis:
Rosita heeft een vurige kinderwens. De mensen rond haar vinden het onverantwoord omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het geheim te houden.

Succesvolle campagne in 2022

De Vlaamse film kreeg in 2022 een extra duwtje in de rug door de bijzonder succesvolle najaarscampagne 'Vlaamse film. Grenzeloze cinema' van het VAF. 43 bioscopen, gelegen in 30 gemeenten, deelden samen 22.893 gratis tickets uit. Hun ticketverkoop lag tijdens de actieperiodes, steeds van maandag tot donderdag in de tweede of derde week na de releasedatum, dubbel tot driedubbel zo hoog als anders. Bovendien creëerde de campagne zichtbaarheid voor filmbeleving, en stimuleerde ze in post-coronatijden vooral de oudere bioscoopbezoeker om films opnieuw in de cinema te gaan beleven. Dit resulteerde mee in een historisch jaar voor de Vlaamse film: 1.827.175 bezoekers gingen kijken naar een Vlaamse (co)productie in de bioscoop in 2022.