Ga verder naar de inhoud

Artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken en beroert heel wat sectoren waaronder de audiovisuele en gamesector. Het VAF wil daarom met ingang van 1 oktober 2023 systematisch bij alle aanvragen creatiesteun een bevraging doen over het gebruik van AI. Deze bevraging dient enkel om kennis op te bouwen over de manier waarop AI wordt ingezet in de sector.

We willen benadrukken dat de antwoorden die je geeft geen impact zullen hebben op je steunaanvraag of het verdere verloop van je dossier. Je antwoord zal evenmin leiden tot een oordeel van het VAF zelf over je AI-gebruik.

Het beantwoorden van de vragenlijst is echter wel verplicht en maakt deel uit van de ontvankelijkheidscheck van je aanvraag en van de deliverables die horen bij het technisch dossier en de eindafrekening. De vragenlijst wordt via MyVAF opengesteld op 25 september via een rode knop rechtsbovenaan op elke pagina van het aanvraagdossier.

Moet ik vanaf 1 oktober de vragenlijst invullen?

Vanaf 1 oktober wordt het invullen van de vragenlijst verplicht voor alle vormen van creatiesteun. We hebben intern enkele duidelijke ijkpunten bepaald die zullen beslissen of jij voor jouw dossier al dan niet nog de vragenlijst dient in te vullen tijdens deze opstartfase.

Algemeen

Vanaf 1 oktober is de vragenlijst enkel verplicht voor alle vormen van creatiesteun. Dossiers binnen Promotiesteun, Talentontwikkeling of Publiek zijn in deze eerste periode vrijgesteld. In 2024 breiden we deze voorwaarde uit.

Fase 1: Aanvraagdossier

Voor elke deadline vanaf 1 oktober is het invullen van fase 1 van de vragenlijst verplicht. De vragenlijst wordt geactiveerd vanaf 25 september en zal dus nog in de week voor de deadline kunnen worden ingevuld. Indien je reeds hebt ingediend voor een deadline vanaf 1 oktober, zullen we je op 25 september hiervan verwittigen.

Fase 2: Technisch dossier

Vanaf 1 oktober verwachten we dat de vragenlijst ingevuld is zodra het technisch dossier wordt ingediend. Indien een technisch dossier is ingediend voor 1 oktober, maar het VAF nog geen contract heeft aangemaakt, zal gevraagd worden de AI-vragenlijst alsnog in te vullen.

Fase 3: Uitbetaling laatste schijf

Indien de uitbetaling van de laatste schijf vanaf 1 oktober nog niet werd goedgekeurd en het VAF dus bezig is met het verwerken van de eindafrekening en deliverables, wordt het invullen van de vragenlijst voor fase 3 een extra deliverable. Houd hier rekening mee als je een eindafrekening indient in de loop van september.

Bij wie kan ik terecht met vragen rond AI?

Het Kenniscentrum van het VAF is beschikbaar voor alle vragen rond deze vragenlijst en artificiële intelligentie in het algemeen. Je kan je vragen rechtstreeks stellen aan het team via ai@vaf.be.