Ga verder naar de inhoud

Wildcards on tour

Ontdek bekroonde kortfilms van net afgestudeerd filmtalent op het witte doek. Hieronder vind je de vertoningsdata, in aanwezigheid van de makers. Tickets kun je boeken bij de festivals en vertoners (via link).

Still uit Klette (2022)
Still uit Klette (2022)

Klette (Michael Abay)

Klette gaat over de 26-jarige Morgane (vertolkt door Jennifer Heylen) die nog altijd bij haar moeder woont, haar studies nog steeds niet heeft afgerond en in de liefde niet verder raakt dan een onenightstand. Ze weet duidelijk niet van aanpakken, in Brussel noemt men zo iemand een 'klette'. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

VAF Wildcard Fictie 2022
Duur: 17'
NL en FR gesproken, met Nederlandse ondertiteling
Master, RITCS

Still uit Les murs qui crient (2022)
Still uit Les murs qui crient (2022)

Les murs qui crient (Evi Cats)

Les murs qui crient gaat over muren die getuige zijn van politiegeweld. Op alle muren in Kuregem staat zijn naam geschreven: Adil. Het leven raast erlangs, wielrenners de ene richting uit, auto’s de andere. De tijd schrijdt voort. Terwijl de inwoners van de wijk zich een weg banen door de sporen van een specifieke herinnering, begint de ruimte op zichzelf te leven.

VAF Wildcard Documentaire 2022
Duur: 12'
Arabisch en Frans gesproken, met Nederlandse ondertiteling
Bachelor, RITCS

Still uit Inertia (2022)
Still uit Inertia (2022)

Inertia (Julie Verstraten)

Inertia gaat over J, een jonge vrouw van begin twintig, die een naaste verliest. In plaats van stil te staan en te reflecteren over hoe dit verlies haar beïnvloedt, kijkt ze resoluut de andere kant op en onderdrukt de emoties. Een schaduw manifesteert zich in in haar appartement en neemt langzaam haar bureau over, haar boeken en tekenmateriaal bedekkend. J erkent de aanwezigheid, maar doet geen poging de betekenis ervan te achterhalen. Ze blijft wegrennen tot ze wordt gedwongen te reflecteren.

VAF Wildcard Animatie 2022
Duur: 11'
Zonder dialoog
Master, LUCA (C-mine)

Still uit Tukuleur (2022)
Still uit Tukuleur (2022)

Tukuleur (Brahim Tall)

Tukuleur geeft een platform aan een personage met gemengde etniciteit op zoek naar diens plaats in de Westerse maatschappij en de publieke ruimte. Haar, lichaamsbouw en huidskleur transformeren, kruisen en wisselen elkaar af, wat een choreografie van uiterlijk en houdingen creëert, gebaseerd op representaties doorheen de kunstgeschiedenis en popcultuur. Doordat het personage steeds verandert, probeert Tukuleur bloot te leggen hoe onze blik de interpretatie van verschillende lichamen in verschillende contexten interpreteert. Bijgevolg toont de film de gevolgen van deze blikken en hun daaraan gelinkte voorstelling/representatie van de persoonlijke groei en problemen van het personage, dat probeert diens plek te vinden tussen aanvaarding en anders-zijn.

VAF Wildcard Filmlab 2022
Duur: 16'
Zonder dialoog
Master LUCA (Sint-Lukas)

De winnaars van de VAF Wildcards 2022 (v.l.n.r.: Michael Abay, Evi Cats, Brahim Tall en Julie Verstraten)
De winnaars van de VAF Wildcards 2022 (v.l.n.r.: Michael Abay, Evi Cats, Brahim Tall en Julie Verstraten) © Lisanne Valgaerts / Kortfilmfestival Leuven

De VAF Wildcards zijn de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker.

Gilles Coulier, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe, Eva Küpper, Sofie Benoot of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele regisseurs die ooit een VAF Wildcard wonnen en intussen hun naam vestigden.

Palmares VAF Wildcards

Een overzicht van alle VAF Wildcardlaureaten sinds 2005.

Meer lezen

VAF Wildcards 2022 uitgereikt

4 december 2022
Op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn vandaag voor de 18de keer de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor de…
Meer lezen