Ga verder naar de inhoud

VAF Wildcards 2022 uitgereikt

4 december 2022

Op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn vandaag voor de 18de keer de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen. De winnaars van de VAF Wildcards 2022 zijn Michael Abay, Evi Cats, Julie Verstraten en Brahim Tall. Met een totale waarde van 200.000 euro zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker.

In totaal werden dit jaar 57 afstudeerprojecten ingediend voor de VAF Wildcardcompetitie: 20 fictieprojecten, 6 documentaires, 14 animatiefilms en 17 experimentele single-screen-werken voor de Filmlab-categorie. Uit deze inzendingen selecteerden de verschillende jury's vier winnaars en gaven daarnaast nog vijf eervolle vermeldingen. Twee van de vier winnende films zijn eindwerken van RITCS School of Arts en twee komen van LUCA School of Arts, waarvan één van Campus Sint-Lukas Brussel en een andere van Campus C-mine Genk.

Er wordt dit jaar geen VAF Wildcard Scenario uitgereikt, wegens te weinig inschrijvingen.

De winnaars van de VAF Wildcards 2022 (v.l.n.r.: Michael Abay, Evi Cats, Brahim Tall en Julie Verstraten)
De winnaars van de VAF Wildcards 2022 (v.l.n.r.: Michael Abay, Evi Cats, Brahim Tall en Julie Verstraten) © Lisanne Valgaerts / Kortfilmfestival Leuven

De VAF Wildcards zijn de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als professioneel filmmaker.

Still uit Klette (2022)
Still uit Klette (2022)

VAF Wildcard Fictie 2022

De VAF Wildcard Fictie 2022 gaat naar Klette van Michael Abay (17’), een masterfilm van RITCS School of Arts.

Klette gaat over de 26-jarige Morgane die nog altijd bij haar moeder woont, haar studies nog steeds niet heeft afgerond en in de liefde niet verder raakt dan een onenightstand. Ze weet duidelijk niet van aanpakken, in Brussel noemt men zo iemand een 'klette'. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

Naast de winnende film gaf de jury in de categorie Fictie ook twee eervolle vermeldingen: aan Mona van Abdulrahman Alshowaiki, LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas Brussel (12’), en aan La chute van Sebastian Schaevers, KASK School of Arts (23’).

De jury voor de VAF Wildcard Fictie bestond uit: Leonardo van Dijl, Febe Simoens, Anja Daelemans en Michiel Dhont.

De fictiefilm Klette neemt de jury helemaal mee in de emotie van het personage. Regisseur Michael Abay zet een sterke film neer, waar je zonder twijfel meer van wil zien. Het verhaal is erg herkenbaar en relevant, en wordt door de maker op een uitstekende manier gebracht.

Juryverslag VAF Wildcard voor Fictie
Still uit Les murs qui crient (2022)
Still uit Les murs qui crient (2022)

VAF Wildcard Documentaire 2022

De VAF Wildcard Documentaire 2022 gaat naar Les murs qui crient van Evi Cats (12'), een bachelorfilm van RITCS School of Arts.

Les murs qui crient gaat over muren die getuige zijn van politiegeweld. Op alle muren in Kuregem staat zijn naam geschreven: Adil. Het leven raast erlangs, wielrenners de ene richting uit, auto’s de andere. De tijd schrijdt voort. Terwijl de inwoners van de wijk zich een weg banen door de sporen van een specifieke herinnering, begint de ruimte op zichzelf te leven.

Naast de winnende film gaf de jury in de categorie Documentaire een eervolle vermelding aan In Between van Marie Janssens (19'), RITCS School of Arts.

De jury voor de VAF Wildcard Documentaire bestond uit: Annabel Verbeke, Steven Dhoedt en Pegah Moemen.

De boeiende documentaire Les murs qui crient schetst een poëtisch portret van een relevant thema. De maker (Evi Cats) vertaalt een duidelijke visie naar sterke beelden en hanteert hierbij een unieke vertelling. Het resultaat is een observerende documentaire die toch een empathische blik behoudt zonder afstandelijk of belerend te worden.

Juryverslag VAF Wildcard voor Documentaire
Still uit Inertia (2022)
Still uit Inertia (2022)

VAF Wildcard Animatie 2022

De VAF Wildcard Animatie 2022 gaat naar Inertia van Julie Verstraten (11'), een masterfilm van LUCA School of Arts Campus C-mine Genk.

Inertia gaat over J, een jonge vrouw van begin twintig, die een naaste verliest. In plaats van stil te staan en te reflecteren over hoe dit verlies haar beïnvloedt, kijkt ze resoluut de andere kant op en onderdrukt de emoties. Een schaduw manifesteert zich in in haar appartement en neemt langzaam haar bureau over, haar boeken en tekenmateriaal bedekkend. J erkent de aanwezigheid, maar doet geen poging de betekenis ervan te achterhalen. Ze blijft wegrennen tot ze wordt gedwongen te reflecteren.

De jury gaf in deze categorie ook een eervolle vermelding aan The Leak van Paola Cubillos (8’), KASK School of Arts.

De jury voor de VAF Wildcard Animatie bestond uit: Remy Ndow, Johanna Keppens, Peter Lindhout en Sylvia Meert.

De animatiefilm Inertia vertaalt menselijke emotie op een sterke en herkenbare manier naar een visuele uitwerking. De maker (Julie Verstraten) creëert een volwaardige filmervaring waarbij alles klopt, via uitstekende storytelling, strakke animatie, krachtige muziek en een goed ritme.

Juryverslag, VAF Wildcard voor Animatie
Still uit Tukuleur (2022)
Still uit Tukuleur (2022)

VAF Wildcard Filmlab 2022

De VAF Wildcard Filmlab 2022 gaat naar Tukuleur van Brahim Tall (16’), een masterfilm van LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas Brussel.

Tukuleur geeft een platform aan een personage met gemengde etniciteit op zoek naar diens plaats in de Westerse maatschappij en de publieke ruimte. Haar, lichaamsbouw en huidskleur transformeren, kruisen en wisselen elkaar af, wat een choreografie van uiterlijk en houdingen creëert, gebaseerd op representaties doorheen de kunstgeschiedenis en popcultuur. Doordat het personage steeds verandert, probeert Tukuleur bloot te leggen hoe onze blik de interpretatie van verschillende lichamen in verschillende contexten interpreteert. Bijgevolg toont de film de gevolgen van deze blikken en hun daaraan gelinkte voorstelling/representatie van de persoonlijke groei en problemen van het personage, dat probeert diens plek te vinden tussen aanvaarding en anders-zijn.

De jury van de categorie Filmlab deelde ten slotte ook een eervolle vermelding uit, aan Een vogel met jouw naam van Leon Decock (19’), RITCS School of Arts.

De jury voor de VAF Wildcard Filmlab bestond uit: Sofia Dati, Meltse Van Coillie, Kurt d'Haeseleer, Mirna Everhard en Grimm Vandekerckhove.

Brahim Tall weet in zijn film Tukuleur met eenvoud een groot en relevant verhaal te vertellen en dit zonder woorden. De jury werd geraakt door de kwetsbaarheid en de intieme manier waarop de regisseur je meeneemt op een pad tot reflectie. Licht en camera worden op een interessante manier gebruikt en de montage is erg sterk.

Juryverslag, VAF Wildcard voor Filmlab

Over de VAF Wildcards

De VAF Wildcards worden sinds 2005 elk jaar uitgereikt. De winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF.

Met een totaal bedrag van 200.000 euro zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land. De Wildcards voor Fictie en Animatie zijn 60.000 euro waard, de Wildcards Documentaire en Filmlab zijn goed voor 40.000 euro.

De resultaten en het professioneel parcours van een aantal VAF Wildcardlaureaten spreken tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi & Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele fictieregisseurs die ooit een VAF Wildcard wonnen en intussen naam maakten in de filmindustrie. Ook voor documentairemakers zoals Eva Küpper, Sofie Benoot en Tim De Keersmaecker was de VAF Wildcard een springplank naar een succesvolle carrière.

Het afgelopen jaar werden verschillende films met een VAF Wildcard afgewerkt. De korte fictiefilm GUN van Charlotte Lybaert, winnares van een VAF Wildcard in 2019, ging dit weekend in wereldpremière tijdens de openingsavond van het Kortfilmfestival Leuven. De korte films van Louisiana Mees (VAF Wildcard Fictie 2018) en Ada Güvenir (VAF Wildcard Animatie 2020) zijn momenteel in postproductie en zullen in 2023 klaar zijn.

Kortfilmfestival Leuven & Wildcards on Tour

De winnende films worden de komende week nog tweemaal vertoond op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven: op 7 december om 19:00 en op 11 december om 11:00, telkens gevolgd door een Q&A met de makers.

In 2023 volgt Wildcards on Tour, een initiatief van het VAF i.h.k.v. relance waar de winnende films als samengesteld programma worden vertoond over heel Vlaanderen. De Cinema in Antwerpen, Cinema ZED Hasselt en Leuven, Netwerk Aalst en Sphinx Cinema zullen de Wildcards on Tour vertonen. Daarnaast zullen de VAF Wildcards ook te zien zijn op Filmfestival Oostende en Brussels Short Film Festival.

Vertoningen Wildcards on Tour

  • Kortfilmfestival Leuven, 7 december en 11 december 2022
  • Filmfestival Oostende, 29 januari 2023
  • Cinema ZED Leuven, 8 februari 2023
  • Sphinx Cinema, 28 februari 2023
  • Cinema ZED Hasselt, 13 maart 2023
  • Netwerk Aalst, 3 maart 2023
  • De Cinema in Antwerpen, 7 maart 2023
  • Brussels Short Film Festival, 3 mei 2023