Ga verder naar de inhoud

Inclusief werken: van reflectieve vragenlijsten tot actie

Georganiseerd door het VAF
7 mei 2024 11:00 tot 16:00
Huis van de Vlaamse film

Representbelgium ontwikkelde met steun van de Vlaamse minister van Media, mediarte.be en de Diversiteitscel VRT reflectieve vragenlijsten. Via deze tool kan je jouw werk of organisatie kritisch bekijken, bepaalde denkpatronen in vraag stellen en concrete stappen ondernemen om projecten inclusiever te maken.

Op deze inspiratiedag willen we praktijkervaringen met deze tool delen en met experts in dialoog gaan. Hoe kunnen we deze vragenlijsten gebruiken in het creatief proces? Hoe geraken we voorbij de huidige uitdagingen en gaan we écht over tot actie?

Vragenlijsten rond inclusie

Representbelgium ontwikkelde vragenlijsten als hulpmiddel om te na te denken over inclusiviteit in de audiovisuele sector. De tool bestaat uit vier vragenlijsten die reflectieve vragen stellen over vier ondervertegenwoordigde doelgroepen: personen met een beperking, personen van kleur, LGBTQIA+ personen en vrouwen en andere genderidentiteiten.

Deze vragen dienen om hardnekkige denkpatronen en mechanismes die inclusie in de weg staan bloot te stellen. En om vanuit jouw eigen positie je organisatie en werk kritisch te bekijken. Om te reflecteren over welke acties je kan ondernemen. En zo impactvol aan inclusie te werken.

Hoe geraken we voorbij de huidige uitdagingen en gaan we écht over tot actie?

Inclusief werken

Nu de vragenlijsten al bijna een jaar gratis te raadplegen zijn, nodigen we je graag uit om de inzichten die voortkwamen uit de tool samen te bespreken en evalueren. Via dit event willen we de mogelijkheid bieden om praktijkgerichte kennis met elkaar delen en in dialoog te gaan. Zo kunnen we als sector gezamenlijke stappen zetten.

Winnie Roseval van Filmforward zal een lezing geven over positionality.

Tijdens de drie panelgesprekken zoomen de sprekers in hoe ze vanuit hun positie (productie, regie en scenario) concreet proberen werk te maken van inclusie, welke drempels ze ervaren in dit proces en hoe we dit als sector kunnen overkomen. Aminata Demba (oprichter RepresentBelgium) zal de gesprekken modereren.

Praktisch

De inspiratiedag gaat door op dinsdag 7 mei 2024 vanaf 11u op het VAF (Bischoffsheimlaan 38, 1000 Brussel). Er wordt lunch voorzien.

Deelname is gratis, mits inschrijving.

11u00welkomstwoord VAF & Represent
11u15lezing Positionality door Winnie Roseval
12u30lunch
13u00panelgesprek inclusie vanuit scenario met Cato Kusters, Raf Njotea, Sanne Nuyens en Chingiz Karibekov
13u50pauze
14u00

panelgesprek inclusie vanuit regie met Ammen Simpson Ogedengbe, Hyun Lories, Maryam K. Hedayat en Fien Troch

14u50pauze
15u00panelgesprek inclusie vanuit productie met Elisa Heene (Mirage), Emmy Oost (Cassette for timescapes) en Dimitri Verbeeck (Caviar)
15u50afsluitwoord
16u00einde

Schrijf je in

Inschrijven is verplicht en kan t.e.m. 6 mei om 13u.

Wil je toch annuleren? Stuur dan een mailtje naar Astrid Jans (ajans@vaf.be). Indien je echter later dan 6 mei besluit om niet deel te nemen of de dag zelf niet komt opdagen, zullen wij een annulatiekost van 10 euro aanrekenen.

Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met mediarte en Represent.

Meer info?

Astrid Jans

Astrid Jans

Managementassistent
& coördinator inclusie

Actieplan inclusie

Bekijk het actieplan rond inclusie.

Meer lezen

Onderzoek en tools inclusie

Relevant onderzoek over en handige tools rond inclusie voor de audiovisuele sector.

Meer lezen

Inclusie-aanpak Creatie

Met audiovisuele creaties ruimte bieden voor inclusie en streven naar verbinding van mensen en beeldvorming over mensen.

Meer lezen

Inclusie-aanpak Publiek

Stimuleren van een inclusief aanbod voor een divers filmpubliek.

Meer lezen