Scenariosteun en pitchcomité voor fictie (single)
De categorie: fictie
Een fictiewerk is een lineaire ‘single’ audiovisuele, voornamelijk liveaction creatie met hoofdzakelijk denkbeeldige personages en gebeurtenissen.
Remakes, reclameproducties, projecten gerealiseerd in het kader van het onderwijs, producties met een uitsluitend educatief doeleinde, videoclips, porno- en (s)exploitation films, evenals producties besteld door een overheid, een openbare instelling of een onderneming komen niet in aanmerking voor ondersteuning.
Niet-lineair werk wordt ingediend binnen de categorie Innovatielab.
Het soort steun: scenariosteun
De scenariosteun dient voor het volledig uitschrijven van het scenario. Deze steun kan enkel worden aangevraagd voor majoritair Vlaamse projecten (definitie: zie reglement).
Scenariosteun aanvragen is mogelijk voor middellange en lange fictieprojecten. Kijk ook hier voor meer uitleg over de drie soorten productiepremies voor majoritair Vlaamse (middel)lange fictiefilms: link
Voor korte films kan enkel productiesteun worden aangevraagd.
Het formaat: kort-middellang-lang
- Kort: geen scenariosteun mogelijk
- Middellang: van 26’ t.e.m. 69’
- Lang: vanaf 70’
Pitchcomité
Voor (middel)lange, majoritair Vlaamse fictiefilms kan je enkel scenario-, ontwikkelings- of productiesteun aanvragen als je project positief werd beoordeeld door het pitchcomité. Je moet dus eerst en vooral indienen op een deadline voor het pitchcomité. Meer info betreffende het pitchcomité kan je terugvinden in het tabblad hieronder.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Voorwaarden & Bedragen
Voor wie?
Komen in aanmerking voor steunaanvragen bij het Fonds:
- Rechtspersonen waarvan de maatschappelijke zetel of een permanent agentschap is gevestigd in Vlaanderen op het moment van de uitbetaling van de steun.
- Meerderjarige natuurlijke personen van elke nationaliteit, die gedomicilieerd zijn, permanent resideren of hun beroep uitoefenen in de Europese Unie.
De steunaanvrager moet onafhankelijk zijn. Conform artikel 2, 49° van het Vlaams decreet betreffende radio-omroep en televisie, wordt de onafhankelijke producent gedefinieerd als volgt: de producent a) waarvan de rechtspersoonlijkheid onderscheiden is van die van een omroeporganisatie; b) die rechtstreeks noch onrechtstreeks over meer dan 15 percent van het kapitaal van een Vlaamse omroeporganisatie beschikt; c) waarvan het kapitaal voor niet meer dan 15 percent in handen is van een vennootschap die rechtstreeks of onrechtstreeks meer dan 15 percent van het kapitaal van een Vlaamse omroeporganisatie bezit.
Algemene Groepsvrijstellingsverordening
De steun die wordt toegekend door het VAF wordt toegekend binnen het kader van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie.
Volgens de Europese regels mag een onderneming op het moment van de steuntoekenning geen onderneming in moeilijkheden zijn.
Het moment van steuntoekenning door het VAF is afhankelijk van het soort steun dat u ontvangt. Bij scenariosteun en promotiesteun is dit op het ogenblik van de goedkeuring van de steun door de raad van bestuur van het VAF. Voor ontwikkelings- en productiesteun is dit op het ogenblik van goedkeuring van het technisch dossier. De steuntoezegging voor ontwikkelings- en productiesteun van het VAF betreft immers slechts een principiële toezegging en de effectieve toekenning is afhankelijk van de goedkeuring van het technisch dossier.
Meer informatie rond deze bepalingen en een rekenmodule kan je terugvinden via de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Bedragen
In het reglement staan de theoretische maxima opgelijst die men volgens de beheersovereenkomst van het VAF/Filmfonds kan aanvragen. In de praktijk werkt het VAF voor de categorie fictie met een systeem van vaste bedragen.
Deadlines
Bekijk de kalender om alle deadlines te zien voor indiening van aanvragen.
Aanvragen die worden ingediend na de deadline, zijn onontvankelijk. De deadline voor de digitale indiening van het dossier (via MyVAF) is om 12u op de dag vermeld in de deadlinekalender.
Hoe aanvragen?
Alle aanvragen moeten worden ingediend via het MyVAF-portaal. Meer informatie hierover kan je terugvinden in de gebruikershandleiding.
Voor de aanvragen scenariosteun worden de volgende bijlagen gevraagd in het aanvraagdossier:
- samenvatting van het verhaal met begin, midden en einde (synopsis) - maximaal 1 blz. A4
- intentieverklaring van de auteur(s) over de keuze van het onderwerp, de gekozen benadering of invalshoek van het gegeven, de vorm, structuur, stijl en visuele aanpak van het project - maximaal 4 blz. A4
- In alle gevallen behalve bij nieuwe projecten: een nota over de eventuele wijzigingen ten opzichte van de vorige aanvraag en/of een inhoudelijke reactie op het commissieverslag - maximaal 2 blz. A4
- Een gedetailleerde beschrijving van het project in de vorm van een treatment van max. 12 pags in een normale lettergrootte, eventueel geïllustreerd. D.w.z. het hele film- of audiovisueel verhaal in doorlopende tekst zonder dialogen, met begin, midden en einde, in filmchronologie verteld – illustraties tellen niet mee voor het maximum.
-
Indien van toepassing: een voorstelling van de belangrijkste personages met een korte karakterschets - maximaal 1/2 blz. A4 per personage. Indien gewenst mogen de personagebeschrijvingen ook opgenomen worden in de beschrijving van het project.
- indien gewenst: bijkomende relevante documenten (bv. een moodboard)
- cv van de auteur(s) - maximaal 2 blz. A4
- indien het scenario een adaptatie is van een reeds bestaand werk (roman, toneelstuk, etc.), moet ook een contract worden bijgevoegd dat de aanvrager toelating geeft om dit werk te bewerken. Bij een eerste indiening vragen wij ook om één exemplaar van het originele werk mee te leveren.
- diversiteitsaanpak: het VAF verwacht dat aanvragers nadenken en aangeven hoe binnen hun aanvraag plaats wordt - of kan worden - gemaakt voor diversiteit. Meer uitleg en denkpistes zijn te vinden op onze website - maximaal 2 blz. A4
- Specifieke voorwaarden voor de categorie fictie: een aanvraag voor scenariosteun voor een (middel)lange speelfilm is enkel ontvankelijk indien de aanvrager:
- ofwel een auteur die reeds ten minste 1 langspeelfilmscenario of 1 scenario voor een uur tv-fictie, tv-animatie of een tv-film heeft geschreven die ook daadwerkelijk gemaakt is;
- ofwel een auteur is die een masterdiploma in scenario of regie bezit van het hoger audiovisueel onderwijs;
- ofwel een auteur is die het scenarioatelier van het VAF volledig heeft doorlopen;
- ofwel een auteur is die een VAF Wildcard gewonnen heeft;
- ofwel een intentiebrief kan voorleggen van een regisseur en/of producent die ten minste 1 audiovisuele creatie heeft geregisseerd/geproduceerd, die professioneel werd gemaakt en verdeeld.
Indien niet aan minstens één van deze voorwaarden is voldaan, kan geen scenariosteun worden aangevraagd en stellen wij de aanvrager voor om zich kandidaat te stellen voor het scenarioatelier van het VAF.
Visiemateriaal van dit project of eerder werk van de makers is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. Aan te leveren via een link met duidelijke vermelding van de maker en de titel van het nieuwe project.
De aanvraag dient een volledig beeld te geven van het te realiseren project. Aanvragen en de daarbij behorende gegevens en bijlagen dienen te zijn opgesteld in het Nederlands of naar het Nederlands te zijn vertaald. Meer bepaald dienen scenario’s, synopsissen, treatments, intentieverklaringen, personagebeschrijvingen, inhoudelijk en visueel opzet of concept, statuten productiehuis in het Nederlands te worden ingediend. Scenario’s in andere talen kunnen eveneens worden ingediend, doch enkel indien ze vergezeld zijn van een vertaling in het Nederlands. Daarentegen kunnen cv’s, contracten en documenten m.b.t. de financiering zowel in het Nederlands, het Frans als het Engels worden meegestuurd.
Wie beslist?
Nadat je aanvraagdossier formeel ontvankelijk is bevonden door de administratie van het VAF, wordt de aanvraag voorgelegd aan een beoordelingscommissie. De lijst van de beoordelingscommissies is te vinden op deze website. De commissie brengt een advies uit aan de Raad van Bestuur van het VAF, die de uiteindelijke beslissing neemt.
Selectieprocedure
Traject van een aanvraagdossier
Een aanvraag wordt ingediend door een dossier aan te maken en door te sturen via het MyVAF-portaal. Vervolgens controleert een projectbeheerder of de aanvraag ontvankelijk is.
Indien de aanvraag meteen volledig is en strookt met het reglement van het betreffende fonds, dan is deze ontvankelijk. Het VAF neemt de aanvraag in behandeling en het dossier wordt voor advies overgemaakt aan de beoordelingscommissie.
Indien de aanvraag niet ontvankelijk zou zijn, verneem je dit via e-mail, met een uitleg van de projectbeheerder waarom dit het geval is. Indien er in het dossier nog zaken ontbreken, is de aanvraag voorlopig onontvankelijk. Je krijgt nog een termijn om het dossier in orde te brengen. Afhankelijk van of dit lukt, kan de aanvraag al dan niet ontvankelijk worden verklaard.
Advies: beoordelingscommissies
De selectieprocedure gebeurt op basis van het advies van externe deskundigen. Meestal vormen zij een beoordelingscommissie van 5 personen. Er zijn 5 vaste leden en 5 plaatsvervangers.
In één geval werkt dit anders:
- voor de commissies FilmLab en InnovatieLab wordt gewerkt met een pool van commissieleden waaruit voor iedere vergadering een andere groep wordt samengesteld.
De namen van de commissieleden en de samenstelling van de commissies zijn publiek gekend en staan op de website. De commissieleden lezen de aanvragen vooraf en vergaderen vervolgens op het VAF. Elk commissielid heeft 1 stem, in een geheime stemming. Zij zijn de enige stemgerechtigden. De voorzitter en projectbeheerder leiden de werkzaamheden in goede banen.
Alle commissieleden lezen de aanvragen vooraf, onafhankelijk van elkaar, en brengen een eerste, indicatieve stem uit. Hierna wordt er gezamenlijk over alle aanvragen vergaderd. De uitslag van de eerste, indicatieve stemming wordt bij aanvang van deze vergadering bekend gemaakt. Op het einde van de commissievergadering volgt een tweede, definitieve stemming. Een project moet minimaal 3 positieve stemmen op 5 halen om in aanmerking te komen voor steun. Bij onvoldoende budget kan de lat voor ondersteuning hoger komen te liggen, maar behouden afgewezen projecten die deze minimumscore hebben behaald, wel hun indieningskans voor een volgende ronde.
Welke commissie welke aanvragen behandelt, staat te lezen bij de indieningsdata.
Beslissing: Raad van Bestuur
De vergaderingen van de beoordelingscommissies leiden tot een advies voor het al dan niet ondersteunen van de aanvragen. Dit advies wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur van het VAF, die de definitieve beslissing neemt.
Rapporteur
Voor iedere aanvraag wordt uit de leden van de beoordelingscommissie één rapporteur aangesteld. Indien de aanvrager dit wenst, kan hij met de rapporteur een inhoudelijk gesprek over het dossier voeren, voorafgaand aan de bijeenkomst van de beoordelingscommissie. Na de beslissing van de Raad van Bestuur kan de aanvrager bij de rapporteur ook een mondelinge en informele toelichting vragen bij deze beslissing - van zodra het VAF via e-mail de eindbeslissing (voorlopig nog niet met redenen omkleed) aan de aanvrager heeft meegedeeld. Later maakt het VAF ook schriftelijk de commentaren van de commissie over aan de aanvrager.
De aanvrager wordt na indiening van zijn aanvraag ingelicht over de identiteit van de rapporteur. Hij heeft het recht om op gemotiveerde wijze 1 keer per aanvraag een andere rapporteur te vragen. Indien zijn motivering door het VAF als gerechtvaardigd wordt gezien, wordt zijn project aan een andere rapporteur toegewezen. De aanvrager dient zich te beperken tot het contact met de rapporteur en wordt met aandrang gevraagd geen andere commissieleden te benaderen aangaande zijn aanvraag.
Hearings
Voor aanvragen vanaf 200.000 euro (bij documentaire vanaf 160.000 euro) wordt de aanvrager uitgenodigd voor een hearing bij de voltallige commissie. Na de beslissing kan hij contact opnemen met een commissielid dat als rapporteur werd aangeduid.
Beoordelingscommissies
Je kan een overzicht van de commissieleden terugvinden op deze pagina.
Bezwaarsysteem
Indieners van aanvragen die door het VAF werden afgewezen, hebben de mogelijkheid om eenmaal per project een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij de Raad van Bestuur van het VAF, die zich laat adviseren door een bezwaarcommissie. Een bezwaar kan pas worden ingediend nadat een aanvraag tweemaal op rij werd afgewezen.
De bezwaarcommissie wordt ad hoc samengesteld uit 5 leden afkomstig uit beoordelingscommissies van het VAF/Filmfonds en het VAF/Mediafonds. Per bezwaarschrift stemmen deze 5 leden, onder wie geenszins iemand uit de beoordelingscommissie die als laatste over de aanvraag heeft geadviseerd. Binnen eenzelfde vergadering van de bezwaarcommissie kan de samenstelling van de 5 leden met stemrecht per bezwaardossier variëren in functie van de categorie van het project waarvoor het bezwaar werd ingediend. Ingeval voor een bepaalde beoordelingsronde uit de beoordelingscommissies geen groep van 5 personen kan worden samengesteld, kan het VAF ad hoc een beroep doen op externe deskundigen met stemrecht. Om geldig te kunnen beraadslagen, dienen er minstens 3 leden met stemrecht aanwezig te zijn.
Deze commissie werkt niet met rapporteurs. De aanvrager krijgt de mogelijkheid aangeboden tot een hearing voor de voltallige bezwaarcommissie.
De bezwaarcommissie beraadslaagt 2 keer per jaar over de ingediende bezwaarschriften.
Op basis van de gemotiveerde grieven uit het bezwaarschrift en de eventuele hearing, formuleert de bezwaarcommissie een advies aan de Raad van Bestuur van het VAF. De Raad van Bestuur neemt een beslissing over de gegrondheid van het bezwaar op de eerste vergadering die volgt op de bijeenkomst van de bezwaarcommissie, nadat hij kennis heeft genomen van het advies van de bezwaarcommissie. De Raad van Bestuur neemt vervolgens een beslissing over de wijze waarop het bezwaar – indien gegrond - wordt aanvaard (bv. toekenning van de steun, kans tot herindiening, opleggen van bepaalde condities).
Opgelet: aan het indienen van een bezwaar zijn stringente regels verbonden. Deze regels staan vermeld in het reglement van het VAF/Filmfonds en het VAF/Mediafonds.
Pitchcomité
Wat?
Filmmakers die met de steun van het VAF/Filmfonds een (middel)lange, majoritair Vlaamse fictiefilm of een middellange of lange, majoritair Vlaamse documentaire willen maken, moeten het concept voor hun project pitchen bij het VAF, voor ze in een volgende fase een steunaanvraag kunnen indienen. Dit geldt niet voor aanvragen productiesteun na start opnames.
Bij het doorlopen van alle stappen ziet het traject er chronologisch zo uit:
Pitchcomité > Fictie 1 > Fictie 2 ontwikkeling > Fictie 2 Productie. Wil je voor een majoritair Vlaamse film aanspraak maken op een productiepremie, dan moet je project minstens het pitchcomité en de fase Fictie 2 (productie) positief hebben doorlopen. De fases Fictie 1 en Fictie 2 (ontwikkeling) zijn wenselijk, maar niet verplicht.
Waarom?
Het VAF wil indieners vanaf het prille begin bevragen en doen nadenken over hun project door hen al in een heel vroeg stadium te confronteren met externe meningen, op basis van een eerste compact voorstel.
Het VAF beseft dat het over projecten in prille conceptfase gaat. Dit is anders dan bij sommige andere pitch-contexten die in een later stadium plaats vinden, bv om partners en (co)financiers voor een project te zoeken. Hier wordt rekening mee gehouden. Het spreekt vanzelf dat projecten in alle stadia van uitwerking nog sterk kunnen evolueren.
Via de tussenstop van de pitch wil het VAF ook zijn beoordelingscommissies verlichten. Door via het pitchcomité projecten voor te sorteren, stromen enkel ‘levensvatbare’ projecten (in ruime zin) door naar de commissies, die het project in uitgewerkte vorm grondig beoordelen. Bij niet-levensvatbare projecten weten de makers via het pitchcomité sneller waar ze aan toe zijn. Bij twijfel is de opdracht aan het pitchcomité om een project het voordeel van de twijfel te geven.
De meeste makers zullen vroeg of laat andere partijen moeten overtuigen van de relevantie en kwaliteiten van hun project. Daarom is het pitchcomité van het VAF voor onervaren makers ook een goede oefening om zich het pitchen eigen te maken.
Tips om goed te pitchen vind je hier.
Voor wie?
Het pitchcomité is een verplichte stap voor wie wil indienen bij het VAF/Filmfonds, ook voor filmmakers die uit het scenarioatelier komen of hun scenario schrijven met een impulspremie. Voor deze laatste groep is het gesprek met het pitchcomité richtinggevend maar niet bepalend. Met de inzet van hun impulspremie kunnen ze hun scenario sowieso verder uitwerken en voor de volgende stap indienen in het reguliere systeem. Projecten waarvoor een impulspremie wordt opgevraagd, moeten ten laatste op de eerste daaropvolgende deadline voor het pitchcomité worden ingediend.
Je mag maximum twee projecten per ronde pitchen.
Maximum twee personen komen het project pitchen. De makers beslissen zelf wie pitcht, maar minstens de scenarist of regisseur moet aanwezig zijn. Een actief betrokken producent is een troef maar geen verplichting.
Ben je fictiemaker, dan mag je je project enkel komen pitchen als je voldoet aan minstens een van deze voorwaarden:
- Aan het project is een regisseur en/of producent verbonden die minstens een audiovisuele creatie geregisseerd of geproduceerd heeft die professioneel werd gemaakt en verdeeld.
- De scenarist heeft in het verleden minstens een speelfilmscenario of een scenario voor een uur tv-fictie, tv-animatie of een tv-film geschreven die ook daadwerkelijk gemaakt is.
- De scenarist heeft een masterdiploma in het hoger audiovisueel onderwijs (scenario of regie).
- De scenarist heeft het scenarioatelier van het VAF volledig doorlopen.
- De scenarist is een VAF Wildcardwinnaar.
Voldoe je niet aan minstens een van deze voorwaarden, dan kan je geen steunaanvraag indienen en kan je dus niet naar het pitchcomité. Je kan je wel kandidaat stellen voor het scenarioatelier van het VAF/Filmfonds.
Wanneer?
Wie zetelt in het pitchcomité?
Het comité bestaat uit mensen met en zonder filmachtergrond. Er zijn ook interessante stemmen bij uit het maatschappelijk debat, bijvoorbeeld marketeers, dramaturgen, historici, filosofen, ondernemers, experts uit andere culturen, … Elk panel bestaat uit vijf personen. De panels kunnen voor elke ronde anders samengesteld zijn. We laten je op voorhand weten wie voor jouw pitch in het panel zal zetelen.
We streven naar panels die evenwichtig zijn samengesteld zijn qua gender, diversiteit, leeftijd, enz.
Van het VAF zijn de directeur-intendant en enkele teamleden aanwezig.
Wat dien je in?
- Twee A4-pagina’s met logline, omschrijving van het plan en een korte presentatie van jezelf (plus eventueel link naar relevant vroeger werk). Je beslist zelf hoe je dit invult. Hieronder vind je een aantal vragen die je hierbij kunnen helpen:
- Waarover gaat het? Wat is het verhaal? Wat is het thema?
- Waarom wil je dit maken?
- Hoe wil je jouw verhaal vertellen?
- Voor wie wil je dit maken?
- Met wie wil je dit maken?
- Wat is het genre?
- Wie is het doelpubliek?
- Taal: Nederlands
Hoe verloopt een pitchingsessie?
Een sessie duurt maximum 20 minuten: Je pitcht het project (max. 6’) en dan volgt een gesprek met het panel (max. 14’).
Achteraf stemt het panel over je project. Drie of meer positieve stemmen volstaan om je project door te laten. Achteraf ontvang je schriftelijk nog een aantal individuele commentaren van de panelleden. Deze zijn niet dwingend. De bedoeling is dat je dit achteraf kan nalezen en eruit meepikken wat voor jou bruikbaar is.
Hoe gaat het verder?
Het exacte tijdstip van het pitchmoment wordt ruim op voorhand meegedeeld.
De resultaten van de pitch worden daags na de pitchdagen aan de aanvrager meegedeeld. Er is geen mondelinge nabespreking, maar de aanvrager krijgt wel de commentaren van de panelleden te zien (zie boven).
Bij een positieve score kan het project worden ingediend in het reguliere systeem. De aanvrager bepaalt zelf wanneer hij voor de volgende fase indient, maar we verwachten dat dit niet langer dan een jaar duurt. In de pitchfase is er geen financiële tegemoetkoming.
Bij een negatieve score kan men het project niet indienen via het gewone systeem. Met hetzelfde project kan maximum een keer herkanst worden bij het pitchcomité
Reglement
Reglement VAF/Filmfonds - Algemene voorwaarden
Deze bepalen de voorwaarden die van toepassing zijn op alle deelreglementen, specifiek voor het VAF/Filmfonds.
Deelreglement VAF/Filmfonds - Creatie
Deelreglement voor financiële ondersteuning van single films en VR/AR/interactieve projecten: scenario, ontwikkeling, productie