Arthousepremie
Zet jouw arthousebioscoop hoofdzakelijk in op een aanbod van internationale en Vlaamse kwaliteitsfilms, die niet of zelden in het commercieel circuit vertoond worden? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de Arthousepremie. Deze stimulansmaatregel beoogt niet alleen meer zichtbaarheid te geven aan kwaliteitsfilms met cinematografische waarde, maar wil tegelijkertijd ook de geografische spreiding en de diversiteit van dat aanbod stimuleren.
Voor wie & voor wat Uitvouwen
De Arthousepremie is een stimulansmaatregel voor arthousebioscopen, die een bijdrage leveren aan de diversiteit en de artistieke kwaliteit van het filmaanbod in Vlaanderen.
Deze steunmaatregel richt zich tot
- commerciële en niet-commerciële arthousebioscopen
Het VAF kan enkel steun verlenen aan rechtspersonen die gevestigd zijn in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
Komen niet in aanmerking voor deze steunmaatregel
- organisaties die reeds meerjarig ondersteund worden via het VAF of via la Fédération Wallonie-Bruxelles
- organisaties die ondersteund worden binnen het beleidsveld Cultuur, via het Gemeentefonds of via de Codex Hoger Onderwijs
- organisaties die reeds een stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm ontvangen
Bedragen Uitvouwen
Het maximum aanvraagbedrag is 25.000 euro.
Deadline indiening Uitvouwen
Er is één indiendatum per jaar. De volgende deadline is 11 oktober 2024.
Beoordelingscriteria Uitvouwen
Voor deze maatregel zijn de volgende beoordelingscriteria van toepassing:
- De aanvrager geeft blijk van een professionele vertonerspraktijk, voert een correct ticketbeleid en streeft naar een zo kwalitatief mogelijke vertoning op het vlak van beeld en geluid. DCP geldt hierbij als de norm.
- De aanvrager beschikt over max. 5 zalen, biedt een dagelijkse filmprogrammatie aan met meerdere vertoningen per dag (min. 1.500 voorstellingen/jaar) en legt haar focus op nieuwe releases, die in de eerste releaseweek of in de loop van het eerste jaar getoond worden.
- De aanvrager is erkend door Europa Cinemas of is in afwachting van erkenning.
- De aanvrager biedt een kwalitatieve filmprogrammatie aan, waarmee in eerste instantie de ‘meest kwetsbare’ film wordt bedoeld, die niet of zelden in commerciële bioscopen wordt vertoond en daardoor meer zichtbaarheid behoeft. Het aanbod bevat een minimum aandeel jaarlijkse vertoningen én een minimum aandeel jaarlijkse titels van 70% arthousefilms.
- De aanvrager zet in haar filmaanbod in op een diversiteit van genres waaronder zowel de langspeelfilm, de documentaire, de animatiefilm als de experimentele film, zowel lang als kort.
- Het filmaanbod van de aanvrager bevat ook een aanzienlijk aandeel nieuwe Vlaamse auteursfilms, opgelijst in de hiervoor samengestelde selectie van de VAF Releaseladder, met minimum 15 verschillende titels waarvan minimum 85 % nieuwe releases, minimum 25 % documentaires en minimum 15 % Vlaamse filmpatrimonium. Met filmpatrimonium wordt bedoeld: titels die voorkomen in de selectie van de VAF Releaseladder maar wel ouder zijn dan 1 jaar of die deel uitmaken van het Vlaamse filmpatrimonium.
- De aanvrager levert inspanningen met het oog op de verhoging, verbreding en verdieping van het publiek en ontwikkelt daartoe een minimum aanbod (omkaderingen, speciale evenementen, samenwerkingen met partners, aanbod voor jonge publieken, schoolvoorstellingen etc.)
In uitzonderlijke gevallen kan een gemotiveerde uitzondering worden toegestaan op deze criteria.
Hoe aanvragen? Uitvouwen
Je dient een aanvraag in via het online platform MyVAF.
Beoordeling Uitvouwen
De steun wordt automatisch goedgekeurd, indien deze voldoet aan alle criteria, en dit tot uitputting van de beschikbare middelen.
Reglement & downloads Uitvouwen
Download hier het Deelreglement Publiek.
Voor andere documenten: downloadpagina Publiek.
Betaalschijven Uitvouwen
Na ondertekening van het contract ontvangt de aanvrager 70% van de toegekende steun. Het saldo wordt uitbetaald na indiening van het verslag.
Naamsvermelding en logo Uitvouwen
De steun van het VAF dient uitdrukkelijk vermeld te worden, ongeacht de vorm van de communicatie (print, elektronisch, film).
Verantwoording Uitvouwen
Ondersteunde arthousebioscopen dienen uiterlijk eind januari van het jaar volgend op het betreffende jaar een verantwoording in te dienen van het voorbije jaar. Het rapporteringsverslag bevat een precies beeld van de vertoningen, de andere activiteiten en het aantal toeschouwers.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
Er is geen bezwaarprocedure, wat niet wegneemt dat de indiener zich kan wenden tot de Raad van State.
Steun aan vertoning Vlaamse auteursfilm
Heb je als vertoner oog voor de Vlaamse auteursfilm in jouw filmaanbod? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm.
Springplankpremie
Wil je als culturele vertoner jouw programmatie-aanbod substantieel uitbreiden? Dan kan je beroep doen op de Springplankpremie.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.