Ga verder naar de inhoud

Audiodescriptie

Voor blinden en slechtzienden worden Vlaamse speelfilms en tv-series voorzien van audiodescriptie.

Wat is audiodescriptie?

Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem tussen de dialogen door beschrijft wat er in beeld te zien is. Zo converteert audiodescriptie een film of serie tot luisterspel.

Met behulp van de gratis applicatie Earcatch beheert de blinde of slechtziende de technologie voor audiodescriptie volledig autonoom.

Ook de VRT heeft een specifiek aanbod voor blinden en slechtzienden.

Hoe werkt Earcatch?

De gebruiker downloadt de app thuis op de smartphone of het tablet. De app is gratis beschikbaar via de App-store (iOS) of de Play-store (Android) en kan ook worden gedownload via de website van Earcatch.

Vervolgens selecteert de gebruiker de film of serie die hij gaat bekijken in de bioscoop of op televisie, het audiodescriptiebestand wordt opgeladen op de smartphone (of tablet).

De gebruiker sluit oortjes aan op de koptelefoonuitgang. Via één oortje beluistert hij de audiodescriptie bij de film of serie, via het andere oor het geluid van de film of serie zelf.

Hoe werkt de technologie? De app beluistert de klankband van de film of serie. Na auditief scanwerk herkent de app de precieze locatie waar de kijker zich in het verhaal bevindt en synchroniseert de audiodescriptiestem (die zich op de smartphone of tablet bevindt) met de geluidsband van de film of serie.

De app kan gebruikt worden als ondersteuning in de cinema, op televisie, dvd, on demand, streaming, etc.

Audiodescriptie voor producenten

Majoritair Vlaamse films en series waarvoor het VAF productiesteun verleende, moeten voorzien zijn van audiodescriptie.

Audiodescriptie voor de zaaluitbater

Het gebruik van audiodescriptie heeft geen enkel gevolg voor de zaaluitbater. De blinde of slechtziende zorgt volkomen autonoom voor logistiek en audiodescriptie. Hij brengt de benodigde technologie (smartphone of tablet + Earcatch app) mee naar de zaal.

Indien de bioscoopzaal is uitgerust met specifieke randapparatuur voor audiodescriptie (zoals bijvoorbeeld het Franse systeem Twavox), kan de audiodescriptie ook toegankelijk gemaakt worden via het DCP-audiokanaal 8. De meeste audioprocessoren voorzien een aparte audio-uitgang voor dit kanaal.