Ga verder naar de inhoud

Masterclass: Genderongelijkheid in de filmindustrie

Georganiseerd door het VAF
14 november 2023 13:00 tot 14:00
Huis van de Vlaamse Film

Het Vlaams Audiovisueel Fonds organiseert gedurende zes maanden (november 2023 t/m maart 2024) enkele masterclasses over inclusie, leiderschap, communicatie, grensoverschrijdend gedrag en pitchen met verschillende experts. Dit loopt samen met het programma rond Leiderschap en Eigenheid in Film.

Tijdens deze eerste masterclass zal Vicky Van Bellingen, vertrekkend vanuit de genderongelijkheid in de filmindustrie, focussen op de sterktes en de kracht van vrouwelijke makers en hun werk.

Korte inhoud

We kennen de cijfers: we weten dat vrouwen in kernfuncties ondergerepresenteerd zijn in de media en filmindustrie. Deze masterclass wil het daar vooral eens niet over hebben en eerder de positieve kant belichten. Aan de hand van data en onderzoek focussen we daarom op de sterktes en de kracht van vrouwelijke makers en hun werk. Van het uitbeelden van complexe personages tot het regisseren van bekroonde werken, vrouwen in film belichamen veelzijdigheid. Ze brengen sociale issues onder de kijker, verleggen de grenzen van hun vak, dagen stereotypen uit en laten een diepe, frisse indruk na.

*De beschikbare onderzoeken naar representatie in de filmindustrie hebben op vlak van gender enkel resultaten die binair (man/vrouw) zijn. Tijdens deze talk zal getracht worden om dit perspectief te doorbreken en met een inclusieve blik verder te werken.

Tijdens deze talk duiken we in de kracht van vrouwelijke filmmakers.

Bio

Vicky Van Bellingen is projectbeheerder Welzijn & Inclusie bij mediarte, het sociaal fonds voor de Belgische audiovisuele, film en digitale sector. Zo is ze onder andere verantwoordelijk voor het actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag, zet ze in op mentaal welzijn en onderneemt ze acties rond inclusie en diversiteit. Haar hoofddoel is om de sector zo werkbaar mogelijk te maken en structurele problemen zichtbaar te maken. Vicky volgde een opleiding in communicatie en behaalde een master in gender & diversiteit waar ze de genderongelijkheid in de Vlaamse filmindustrie bestudeerde.

Maar een mens is uiteraard meer dan een job: Vicky is een Brusselse in hart en nieren, houdt van muziek en dansen, drinkt graag mojito’s en leest momenteel ‘All about love’, een boek van bell hooks.

Praktisch

Deelname is gratis, mits inschrijving. Breng gerust je boterhammen mee, wij zorgen voor koffie, thee en water.

De masterclass gaat door op dinsdag 14 november van 13u tot 14u op het VAF (Bischoffheimslaan 38, 1000 Brussel).

Voor wie?

Deze masterclass is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom, ongeacht gender of ervaring.

Inschrijvingsformulier

Inschrijven is verplicht en kan tot en met 13 november.

Dit evenement wordt georganiseerd in kader van het Actieplan inclusie en programma rond Leiderschap en Eigenheid in Film. Naast een besloten traject voor de geselecteerde deelnemers, zijn er ook meerdere masterclasses, die vrij toegankelijk zijn mits inschrijving.

Inclusie

Stimuleren van inclusief beleid in de audiovisuele sector.

Meer lezen

Actieplan inclusie

Bekijk het actieplan rond inclusie.

Meer lezen

VAF Masterclasses

8 november 2023

Gedurende zes maanden (november 2023 t.e.m. maart 2024) organiseren we enkele masterclasses over inclusie, leiderschap, communicatie, grensoverschrijdend gedrag en pitchen met verschillende experts.

Meer lezen