Leiderschap en Eigenheid in Film (LEF)
"Jij mag het LEF hebben om de leider te zijn die je al bent en de kracht hebben om jezelf te blijven en je eigenheid te bewaren."
Onze afdeling Talentontwikkeling biedt in kader van het Actieplan inclusie een programma aan rond Leiderschap en Eigenheid in Film voor semi-ervaren regisseurs en producenten die zich identificeren met een overwegend vrouwelijke genderidentiteit of non-binair zijn.
Het traject bestaat uit verschillende labs die - gespreid over zes maanden - begeleid worden door toonaangevende en relevante professionals (van zowel binnen als buiten de sector). Elk lab bevat bovendien één of twee masterclasses, die voor iedereen toegankelijk zijn. De start is voorzien in november 2023.
Gerelateerd
-
Extra info
-
Extra info
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Het LEF-programma staat open voor meerderjarige semi-ervaren regisseurs en producenten die zich identificeren met een overwegend vrouwelijke genderidentiteit of non-binair zijn en hun vaardigheden in leiderschap en netwerken willen bijschaven.
Waarom? Uitvouwen
Uit de cijfers van het VAF jaarverslag blijkt dat aanvragers die zich identificeren als vrouw of non-binair ondervertegenwoordigd zijn binnen de steunaanvragen van het VAF. Dit programma heeft als doel om hen te versterken in hun kracht en barrières weg te nemen, zodat ook zij hun weg vinden in de filmindustrie.
Deadline indienen Uitvouwen
De deadline voor het indienen was 7 augustus 2023. Je kan geen aanvraag meer indienen.
Ontvankelijkheidscriteria Uitvouwen
Om je kandidaat te stellen, moet je voldoen aan de volgende ontvankelijkheidscriteria:
- Je bent minimaal 18 jaar en geen student.
- Je identificeert je met een overwegend vrouwelijke genderidentiteit of bent non-binair.
- Je woont en werkt in Vlaanderen.
- Je hebt minimaal één audiovisueel project geregisseerd/geproduceerd dat beantwoordt aan de volgende criteria:
- Het werk behoort tot een audiovisuele categorie of mix van categorieën binnen de scope van het VAF: films (kort, lang, middellang), tv-en webseries en immersief werk (AR, VR,...) binnen de categorieën fictie, documentaire, animatie, Filmlab en innovatielab.
- Het werk werd professioneel gerealiseerd en verspreid: bv. vertoond in de bioscoop, op tv, op een streamingplatform, op een festival, op een professionele vertoningsplek (museum, galerij, kunstencentrum, enz.), ...
- Het werk werd niet gemaakt in het kader van een opleiding in het reguliere hogere onderwijs (dus bv. geen bachelor- of masterfilm aan een audiovisuele opleiding).
- Je bent voor het volledige traject (november 2023 - mei 2024) beschikbaar.
Hoe aanvragen? Uitvouwen
Alle aanvragen verlopen digitaal via het MyVAF.
- Maak een profiel aan (bij je eerste bezoek) of meld je aan (als je al een profiel hebt).
- Ga naar Nieuwe dossier > Talentontwikkeling > Filmfonds > LEF.
Je moet volgende bijlagen opladen:
- CV
- Creatieve voorstelling
- stel jezelf op een creatieve manier voor
- vertel ons over je dromen, waar je over tien jaar hoopt te staan
- enkele voorbeelden: een video, een PowerPoint in Pecha Kucha stijl, een portfolio
- voeg een link toe aan je aanvraag
- max. twee minuten
- Persoonlijke motivatie
- waarom je wil deelnemen aan de opleiding, wat je eruit zou halen, wat je hoopt te bereiken?
- max. 500 woorden
Selectieprocedure Uitvouwen
Het VAF stelt een externe jury samen. De selectieprocedure verloopt in verschillende stappen:
- Het VAF controleert of je aanvraag ontvankelijk is.
- De jury bespreekt alle ontvankelijke kandidaturen en maakt een eerste selectie op basis van het dossier. De geselecteerde aanvragers worden uitgenodigd voor een gesprek.
- De jury interviewt een aantal kandidaten en maakt daarna een beslissing. Het programma biedt plaats aan maximum acht deelnemers.
- Binnen een week na de beslissing lichten we je in over het resultaat.
We lichten je stelselmatig in over het verloop van de procedure.
Verloop van het programma Uitvouwen
Als je je engageert voor dit programma, verwachten we dat je bij alle labs aanwezig bent. De labs zijn enkel als geheel te volgen, het is niet mogelijk om je voor aparte sessies te registreren.
Enkel deelnemers kunnen de verdiepende sessies bijwonen. De masterclasses zijn steeds vrij toegankelijk. Zowel de masterclasses als verdiepende sessies gaan door in het Nederlands.
De labs vinden plaats tussen november 2023 en mei 2024.* Indien nodig, kan er opvang voor kinderen voorzien worden.
LAB 1: Introductie - 14 november 2023
Tijdens dit eerste lab maak je kennis met het programma en elkaar. Vicky Van Bellingen geeft een masterclass over genderongelijkheid in de filmindustrie, gevolgd door een verdiepende sessie over (fe)male gaze door Sofie Van Bauwel.
LAB 2: Inclusie - 14 december 2023
Lab 2 staat in het teken van inclusie en bevat een masterclass over unconcious bias. Spreker Nina Blussé gaat daarna nog dieper en interactiever in op diversiteit en intersectionaliteit. Tot slot reiken we ook enkele praktijkgerichte tools aan.
LAB 3: Leiderschap - 11 januari 2024 & 18 januari 2024
Het derde lab behandelt leiderschap aan de hand van twee masterclasses, één over inzichten in leiderschap (Karen Wouters) en één over communicatie (Kim Neuskens). Beide masterclasses hebben aansluitend verdiepende sessies.
LAB 4: Machtsstructuren - 15 februari 2024
In lab 4 zal Isabelle Molhant starten met een verdiepende sessie over de machtsstructuren binnen de filmindustrie. Tara de Laet van Sensoa geeft daarnaast een open interactieve vorming over hoe je kan omgaan met grensoverschrijdend gedrag, zowel met meldingen als wanneer je als omstaander betrokken bent.
LAB 5: Pitchen - 21 maart 2024
Tijdens het vijfde lab kunnen zowel deelnemers als geïnteresseerden hun pitchvaardigheden versterken aan de hand van twee masterclasses: een algemene sessie over pitchen (Kim Neuskens) en een intro over het VAF pitchcomité gevolgd door een Q&A met Esther Bannenberg en Selm Wenselaers.
LAB 6: Stakeholders en netwerken - 2 mei 2024
Lab 6 wil de politieke vaardigheden van de deelnemers aanscherpen. Na een oefening rond netwerken (Griet Peeraer) kun je de aangereikte handvaten meteen inzetten tijdens een netwerkmoment.
Na het doorlopen van de zes labs voorzien we een terugblik op het LEF-programma om te onderzoeken wat je als deelnemer geleerd hebt en hoe je zelf op je traject terugkijkt.
* Data kunnen verschoven worden door overmacht.
Verslaggeving Uitvouwen
Als deelnemer dien je na elk lab een verslag in via MyVAF.
Het verslag is enerzijds een samenvatting van wat je leerde en hoe je de workshops hebt ervaren, en anderzijds een reflectie over je doelstellingen en je inzichten om deze te bereiken. Ook mogelijke noden mag je hierin aangeven.
Het verslag is in de eerste plaats een hulpmiddel voor jezelf en helpt om je vooruitgang bij te houden. Er is geen template voor het verslag. De vorm mag je zelf kiezen.
Einddoel Uitvouwen
Na afloop van het programma zal je het LEF hebben om de leider te zijn die je al bent.
LEF-deelnemers
Maak kennis met de acht deelnemers van het programma Leiderschap en Eigenheid in Film (LEF).
VAF Masterclasses
Gedurende zes maanden (november 2023 t.e.m. maart 2024) organiseren we enkele masterclasses over inclusie, leiderschap, communicatie, grensoverschrijdend gedrag en pitchen met verschillende experts.
Onderzoek en tools inclusie
Relevant onderzoek over en handige tools rond inclusie voor de audiovisuele sector.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.