Promotiesteun voor games
Wat is een game?
Een game is een interactief spel dat kan worden gespeeld door één of meerdere spelers op een digitaal platform, zoals een pc, spelconsole, smartphone of tablet.
Komen in aanmerking voor steun: Entertainmentgames, Artistieke games, Serious games en Educatieve games.
- Met Entertainmentgames bedoelen we: games die in de eerste plaats gericht zijn op het spelplezier en die verschijnen op een of meerdere commerciële platformen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
- Met Artistieke games bedoelen we: games als interactieve kunst, waarbij de primaire doelstelling een artistieke ervaring is (bv. voor in musea of op alternatieve gamefestivals, ...). Ook experimentele games (al dan niet met kunstzinnige boodschap) in gewone of installatievorm behoren tot deze categorie. Het gaat vaak om korte ervaringen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
- Met Serious games bedoelen we: games die bepaalde vaardigheden willen aanleren of die een maatschappelijke doelstelling hebben, zoals sensibilisering rond bepaalde onderwerpen. Bekijk hier enkele voorbeelden.
- Met Educatieve games bedoelen we: games die specifiek bestemd zijn voor het onderwijs. Het moet om échte games gaan, louter gamification volstaat niet. Bekijk hier enkele voorbeelden.
Komen alleszins niet voor ondersteuning in aanmerking: advergames (voor commerciële producten), bedrijfsgames, remakes en games die worden gemaakt binnen een game-opleiding of als onderzoeksproject binnen een universiteit of hogeschool. Worden evenmin ondersteund: games met een pornografisch karakter of die aanzetten tot discriminatie, exploitatie of geweld, of indruisen tegen de mensenrechten. Afgewerkte games kunnen niet meer voor steun worden ingediend.
Het soort steun: Promotiesteun
Opgelet: enkel producties die ondersteund werden door het VAF kunnen een beroep doen op promotiesteun.
Promotiesteun is een financiële tegemoetkoming die dient om de game tot bij zijn publiek te brengen of in de markt te zetten. Het kan hier gaan om klassieke promotie (print, website, trailer, allerhande promomateriaal, lokalisering*, … (B2B en B2C), en/of opbouw en onderhoud van rechtstreekse contacten met de game community via bv. blogs, social media, … (B2C), en/of deelname aan belangrijke events** om de game te promoten (B2B en B2C) voor zover hier geen dubbele steun voor wordt verleend door andere overheidsactoren.
*Met lokalisering bedoelen we lokalisering van de promotie en niet de vertaling van de game. Dat hoort bij productie. Uitzonderlijk kan de vertaling van de game naar één extra taal toegelaten worden, op voorwaarde dat er kan aangetoond worden dat er in de regio waar de taal gebruikt wordt, een duidelijk marktpotentieel aanwezig is.
**We verwachten dat er wordt gekozen voor de meest efficiënte manier van reizen. We geven de voorkeur aan reizen met de trein (ecologischer) en de goedkoopste oplossing qua verblijf (bijvoorbeeld Airbnb). We dekken geen andere verblijfskosten (zoals eten, drinken, vervoer ter plekke, ...). Standruimte vergoeden we zelden aangezien er meestal de optie is om deel uit te maken van een stand van FLEGA, Flanders DC of FIT. Bezoeken aan events en de kosten ervan moeten steeds goed onderbouwd worden, i.e. waarom wil je er naartoe, wat is de mogelijke impact op verkoop, ...
Zit je na het lezen van de info op deze pagina nog steeds met vragen? Neem dan zeker even onze FAQ door.
Opgelet: voor het indienen van een aanvraag promotiesteun, moet je op MyVAF de tab 'Promotie' aanklikken i.p.v. de tab 'Creatie'.
Nood aan inspiratie? Bekijk de video van een Expert Day van Flanders DC rond game marketing. Hou hun agenda in de gaten voor meer van dit soort events.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF/Gamefonds staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Voorwaarden & Bedragen
Europese criteria
Om voor steun van het VAF/Gamefonds in aanmerking te komen, dient het project positief te scoren op een zogenaamde culturele test. De meeste projecten voldoen probleemloos aan deze criteria en hebben geen inhoudelijke aanpassing nodig.
Een gameproject is enkel ontvankelijk, indien het aan minimaal twee criteria van elk van de volgende categorieën I, II en III voldoet:
I. Culturele context en culturele inhoud:
- De setting van het spel situeert zich in Vlaanderen, België of in de Europese Economische Ruimte (E.E.R.) of bevat verwijzingen naar die context.
- De hoofdpersonages van het spel verwijzen naar Vlaanderen, België of de Europese Economische Ruimte of verbeelden een historisch of fictief personage uit Vlaanderen, België of de Europese Economische Ruimte of uit de wereldgeschiedenis.
- De game verschijnt minstens ook in het Nederlands.
- Het thema, de motieven, de ideeën, de inhoud of de vormgeving bevatten een verwijzing naar Vlaanderen, België of de Europese Economische Ruimte. Voorbeelden:
a. De vormgeving, het verhaal of het design van het spel verwijzen naar de Vlaamse cultuur (het dagelijks leven, popcultuur, gamecultuur, jeugdcultuur, cultuur met de grote C, leercultuur, mediacultuur, politieke cultuur, ...), de maatschappij, de identiteit, de Vlaamse of Belgische geschiedenis of de geschiedenis van de E.E.R., of aspecten van het leven in Vlaanderen, België of de E.E.R.
b. Het verhaal is gebaseerd op literatuur, film, tv of iets anders uit het Vlaamse of Europese taalgebied (bv. sprookjes, sagen of sciencefiction).
c. De game vertoont gelijkenissen met de Vlaamse of Belgische speltraditie of ontwikkelt deze verder.
d. De game beeldt aspecten uit van de regionale veelzijdigheid in Vlaanderen, België of de E.E.R.
e. De game weerspiegelt het Vlaamse/Belgische cultureel erfgoed.
- De game draagt als artistieke creatie bij tot het cultuurpatrimonium van Vlaanderen, België en de E.E.R.
- De game is afgestemd op de onderwijscultuur in Vlaanderen, België of de E.E.R.
De culturele context en inhoud kunnen in uitzonderlijke gevallen ook niet-Europees zijn, wanneer deze duidelijk omkaderd en bijzonder creatief of innovatief zijn vormgegeven en wanneer op grond van II en III beduidend meer criteria vervuld zijn.
II. Cultureel/creatief platform (punt 1 of 2 is verplicht)
- Er wordt verwacht dat het project een stimulerend effect heeft op de nationale culturele en creatieve economie, aangezien een wezenlijk deel van de creatieve arbeid (conceptuele ontwikkeling, gamedesign, programmering, sound) in Vlaanderen gebeurt.
- Minstens 50% van de teamleden hebben hun hoofdverblijfplaats in Vlaanderen, worden daar belast of zijn in andere opzichten met de Vlaamse cultuur vertrouwd, bv. op grond van de kwalificaties die ze in Vlaanderen hebben gehaald of een langdurig verblijf in Vlaanderen). De volgende teamleden moeten aan dit criterium voldoen: de producer, de leidinggevende tekstschrijver/auteur/concept developer, de leidinggevende sound designer/componist, de art director, de technical director, de leidinggevende game designer.
- Aanmoediging van jong cultureel talent: het team omvat afgestudeerden van universiteiten, hogescholen of hogere beroepsopleidingen, die minder dan twee jaar geleden zijn afgestudeerd, indien de universiteit of school in Vlaanderen gelegen is of indien de afgestudeerde – ingeval de universiteit of school in het buitenland lag – momenteel in Vlaanderen woont.
- Er wordt samengewerkt met professionals uit andere lidstaten van de E.E.R.
III. Artistieke, creatieve en technologische innovatie
Het spel is bijzonder creatief of innovatief op volgende vlakken:
- Verhaalstructuur of spelopbouw
- Vormgeving van de personages, de setting, het verhaal en de omgeving
- Gebruikte muziek of sound design
- Interactiviteit, meerdere spelers, gebruikersinterface, user-generated content
- Gebruik van artificiële intelligentie
- Gebruik van Virtual Reality en Augmented Reality
- Gebruik van nieuwe technologie voor de ontwikkeling, de implementatie of de toepassing van de game
Opgelet: het voldoen aan deze test is een minimumvereiste, maar geen garantie voor het verkrijgen van steun.
Voor wie?
Opgelet: enkel producties die ondersteund werden door het VAF kunnen een beroep doen op promotiesteun.
Steun kan worden aangevraagd door de gameontwikkelaar. (In het kader van onze overeenkomst met de Vlaamse Gemeenschap wordt hiermee bedoeld: een bedrijf dat games ontwikkelt en produceert.) De gameontwikkelaar moet in zijn aanvraag kunnen aantonen dat hij beschikt over de technische competenties en financiële knowhow om het project tot een goed einde te brengen. Bedrijven met een andere hoofdactiviteit (bv. uitgeverijen, animatiestudio's, productiehuizen, ...) kunnen enkel steun aanvragen indien zij kunnen bewijzen dat ze in-house een departement hebben of opstarten dat aan gameontwikkeling doet.
Steun kan enkel worden aangevraagd door, en verleend aan, rechtspersonen waarvan de maatschappelijke zetel is gevestigd in het Vlaams of Brussels Gewest.
In het geval van co-producties met Wallonië of een gameontwikkelaar uit een Europees land, moet de Vlaamse/Brusselse ontwikkelaar steeds dienstdoen als aanvrager. Binnen de co-productie moet er samen voldaan worden aan de vooropgestelde Europese criteria.
Algemene Groepsvrijstellingsverordening
De steun die wordt toegekend door het VAF wordt toegekend binnen het kader van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie.
Volgens de Europese regels mag een onderneming op het moment van de steuntoekenning geen onderneming in moeilijkheden zijn.
Opgelet: de goedkeuring van de steuntoekenning door de raad van bestuur van het VAF is slechts een principiële toezegging. De effectieve toezegging gebeurt pas op het ogenblik van goedkeuring van het technisch dossier.
Meer informatie rond deze bepalingen en een rekenmodule kan je terugvinden via de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Bedragen
Het steunbedrag wordt bepaald per aanvraag, binnen de hieronder vermelde maximumbedragen. (Opgelet: deze bedragen zijn theoretische maxima, die in de praktijk zelden worden toegekend.) De aanvrager bepaalt zelf welk bedrag hij denkt nodig te hebben voor zijn project; de beoordelingscommissie adviseert de Raad van Bestuur van het VAF over het effectief toe te kennen bedrag.
Het VAF kan aan een project maximaal 50.000 EUR promotiesteun toekennen. De promotiesteun komt bovenop de reeds toegekende steun voor preproductie en/of productie.
Ingeval een gameproject een toepassing of afgeleide is van een televisiereeks of -programma, geproduceerd of gecoproduceerd door een Vlaamse omroep, mag de marketing van de zender gevaloriseerd worden in de aanvraag.
Hetzelfde geldt voor game publishers die een deel van de marketing voor zich nemen. Er is in beide gevallen een ondertekende overeenkomst tussen de ontwikkelaar en de zender of uitgever nodig waarin het bedrag dat uitsluitend zal besteed worden voor marketingdoeleinden duidelijk gestipuleerd staat.
Percentages VAF-financiering
Entertainmentgames, artistieke games en serious games (inclusief games voor het onderwijs)
De door het VAF verleende promotiesteun kan nooit meer dan 50% bedragen van de totale financiering van de promotiekost voor de game. De ontwikkelaar moet dus de helft van de promotiekost zelf financieren (bijvoorbeeld uit inkomsten van work for hire, lening, spaargeld, ...). Bovendien wordt er verondersteld dat de aanvrager met behulp van zijn vertical slice (gemaakt tijdens de preproductiefase) de nodige interesse kan opwekken van externe investeerders.
Kapitaal dat reeds in het preproductie en/of productiedossier voorkomt, mag niet opnieuw in de financiering van promotiesteun verwerkt worden. Het kapitaal in het financieringsplan van promotiesteun moet specifiek met het oog daarop verleend zijn. Participaties zijn mogelijk bij posten waarvoor een loonkost van kracht is, bijvoorbeeld aanmaak van een website, PR, social media management, ...
Deadlines
Bekijk de kalender om alle deadlines voor indiening van aanvragen te bekijken. Er bestaan twee commissies: een commissie voor Entertainmentgames en Artistieke games en een commissie voor Serious games en Educatieve games. De deadlines van deze commissie kunnen, maar moeten niet samenvallen. De commissies zullen daarentegen steeds op andere dagen plaatsvinden. Er zijn drie deadlines (en dus zes commissievergaderingen) per jaar. Deze situeren zich aan het begin, midden en einde van het jaar. Aan de vaste deadlines kunnen eventueel nog interimdeadlines of specifieke calls toegevoegd worden, afhankelijk van het resterende budget en de noden van de game-industrie.
Aanvragen die worden ingediend na de deadline, zijn onontvankelijk. De deadline voor de indiening van het dossier (via MyVAF) is om 23.59u op de dag vermeld in de deadlinekalender.
Hoe aanvragen?
Alle aanvragen moeten worden ingediend via het MyVAF-portaal. Meer informatie hierover kan je terugvinden in de gebruikershandleiding.
Onder het tabblad documenten kan je een voorbeeldaanvraag vinden als hulpmiddel bij het indienen van een dossier.
Opgelet: voor het indienen van een aanvraag promotiesteun, moet je op MyVAF de tab 'Promotie' aanklikken i.p.v. de tab 'Creatie'.
Voor de aanvragen promotiesteun worden de volgende bijlagen gevraagd in het aanvraagdossier. De bijlagen voor artistieke games en voor serious games (inclusief games voor het onderwijs) wijken hiervan licht af. Dien je tegelijk een aanvraag in voor productiesteun, dan mag je bepaalde bijlagen overslaan (op MyVAF staat aangegeven om welke bijlagen het precies gaat). Promotieaanvragen mogen in hun geheel maximaal 50 pagina's tellen. Hieronder (en op MyVAF) vind je een indicatie van het aantal toegelaten pagina's per onderdeel.
LUIK A (verplicht, onderstaande volgorde strikt aanhouden)
- Introductie van de game. Geef beknopt weer waarover de game gaat, inclusief logo game, key art, screenshots, trailer, ... (4 tot 6 pagina's)
- Marktonderzoek dat je rond de game hebt gedaan (a.d.h.v. van bijvoorbeeld Newzoo, NPD, VG Chartz, Gamerankings, Metacritic, artikels, conference talks, eerdere ervaring, ...). Toon het proces en de resultaten van je concurrentieanalyse. (2 tot 4 pagina's)
- Motivatie van het gekozen platform en de doelgroep. Zorg voor voldoende onderbouwing, bijvoorbeeld op basis van marktonderzoek of empirisch uit aanwezigheid op events, analytics van eigen social media, … (1 pagina)
- Beschrijving van het distributiemodel (pricing, platformkeuze, releasedatum, releaseschema) en onderbouw. Is de geplande releasedatum interessant op basis van releases concurrerende games? Alle platformen tegelijk of gefaseerd? (1 pagina)
- Roadmap/retroplanning van de verschillende fases/marketing beats in je marketingplan. Wat ga je wanneer doen? Hoe hou je de interesse hoog? (1 tot 2 pagina's)
- Uitgewerkt marketingplan: bespreek ieder deel (PR, social media, e-marketing, …) van je marketingplan in detail en onderbouw je geplande aanpak. (8 tot 10 pagina's)
- Aanpak rond community building (zowel van toekomstige spelers als van testers, streamers, …) en onderbouw. (2 pagina's)
- Werkprocedure, specifiek voor de marketing. Bespreek de tools die je voor je social media management, mailings, ... zal gebruiken. (1 tot 2 pagina's)
- Marketingfunnel: toon hoe je van awareness, naar consideration en uiteindelijk sales gaat. Geef ook aan hoe je dit gaat meten en omspringt met analytics. (1 pagina)
- In alle gevallen behalve bij nieuwe projecten: een nota over de eventuele wijzigingen ten opzichte van de vorige aanvraag en/of een inhoudelijke reactie op het commissieverslag.
- Financieringsplan promotie (financieringsformulier promotie VAF/Gamefonds verplicht te gebruiken). De door het VAF verleende promotiesteun kan nooit meer dan 50% bedragen van de totale financiering van de promotiekost voor de game.
- Begroting van de promotie (eigen budgetformulier mag gebruikt worden). (1 tot 2 pagina's)
- Diversiteitsaanpak: geef aan hoe er binnen de aanvraag plaats wordt, of kan worden, gemaakt voor diversiteit. Meer uitleg en denkpistes zijn hier te vinden. (1 tot 2 pagina's)
- Overeenkomsten m.b.t. de auteursrechten en de auteursprestaties IP/gameconcept
- Voorakkoorden met betrokkenen
- Afgesloten overeenkomsten omtrent coproductie en financiering
- Documenten omtrent financiering in onderhandeling
- Documenten omtrent distributie
Wie beslist?
Nadat jouw aanvraagdossier formeel ontvankelijk is bevonden door de administratie van het VAF, wordt de aanvraag voorgelegd aan de beoordelingscommissie van het VAF/Gamefonds. De commissie brengt een advies uit aan de Raad van Bestuur van het VAF, die de uiteindelijke beslissing neemt.
Na goedkeuring aanvraag
Nadat de goedkeuring van de aanvraag per brief aan de aanvrager werd gecommuniceerd, moet de aanvrager een technisch dossier invullen en uploaden (dit binnen een termijn van 12 maanden) op MyVAF onder het tabblad 'Te bezorgen na goedkeuring aanvraag'. De aanvrager moet op dit moment ook zijn ISAN-nummer onder het reeds vernoemde tabblad invullen. ISAN (International Standard Audiovisual Number) is een nummersysteem en metadataschema voor de unieke en eenvormige identificatie van audiovisuele werken.
Op basis van het technisch dossier wordt het contract opgesteld. Dit contract wordt eerst door de zakelijk leider van het VAF digitaal ondertekend en vervolgens door de gamecoördinator via e-mail naar de aanvrager verstuurd ter ondertekening.
Van zodra het contract door de aanvrager ondertekend en geüpload werd naar MyVAF (wederom onder het tabblad 'Te bezorgen na goedkeuring aanvraag') wordt de eerste betaalschijf klaargezet door de gamecoördinator en, eens goedgekeurd door het dagelijks bestuur, automatisch overgemaakt aan de boekhouding ter uitbetaling.
Voor het bekomen van de volgende betaalschijven (zoals bepaald in het contract) moet de aanvrager op MyVAF, onder het tabblad 'Te bezorgen na goedkeuring aanvraag', de onderstaande elementen uploaden/doorsturen:
Voor promotiesteun (drie schijven)
1. De documenten voor de uitbetaling van de tweede schijf in één PDF-bestand (het finale marketingplan, een administratief verslag en een update van de begroting van de promotie).
2. De eindafrekening van de productie voor de uitbetaling van de derde (laatste) schijf. Indien de eindafrekenig niet volledig duidelijk is voor onze boekhouding zal er bijkomend een accountverslag opgevraagd worden.
Terugbetaling
Voor promotiekost dient geen terugbetaling te gebeuren.
Selectieprocedure
Traject van een aanvraagdossier
Een aanvraag wordt ingediend door een dossier aan te maken en door te sturen via het MyVAF-portaal. Vervolgens controleert een projectbeheerder of de aanvraag ontvankelijk is.
Indien de aanvraag meteen volledig is en strookt met het reglement van het VAF/Gamefonds, dan is deze ontvankelijk. Het VAF neemt de aanvraag in behandeling en het dossier wordt voor advies overgemaakt aan de beoordelingscommissie.
Indien de aanvraag niet ontvankelijk zou zijn, verneem je dit via e-mail, met een uitleg van de projectbeheerder waarom dit het geval is. Indien er in het dossier nog zaken ontbreken, is de aanvraag voorlopig onontvankelijk. Je krijgt nog een termijn om het dossier in orde te brengen. Afhankelijk van of dit lukt, kan de aanvraag al dan niet ontvankelijk worden verklaard.
Advies: beoordelingscommissies
De selectieprocedure gebeurt op basis van het advies van externe deskundigen. Zij vormen een beoordelingscommissie van vijf personen. Er zijn vijf vaste leden en vijf plaatsvervangers.
De namen van de commissieleden en de samenstelling van de commissies zijn publiek gekend. De commissieleden lezen de aanvragen vooraf en vergaderen vervolgens op het VAF. Elk commissielid heeft één stem in een geheime stemming. Zij zijn de enige stemgerechtigden. De voorzitter en projectbeheerder leiden de werkzaamheden in goede banen.
Welke commissie welke aanvragen behandelt, staat te lezen bij de indieningsdata (deadlines).
Beslissing: Raad van Bestuur
De vergaderingen van de beoordelingscommissies leiden tot een advies voor het al dan niet ondersteunen van de aanvragen. Dit advies wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur van het VAF, die de definitieve beslissing neemt.
Rapporteur
Voor iedere aanvraag wordt uit de leden van de beoordelingscommissie één rapporteur aangesteld. Indien de aanvrager dit wenst (dit wordt ten sterkste aangeraden), kan hij met de rapporteur een inhoudelijk gesprek over het dossier voeren, voorafgaand aan de bijeenkomst van de beoordelingscommissie. Na de beslissing van de Raad van Bestuur kan de aanvrager bij de rapporteur ook een mondelinge en informele toelichting vragen bij deze beslissing. Dit kan van zodra het VAF via e-mail de eindbeslissing (voorlopig nog niet met redenen omkleed) aan de aanvrager heeft meegedeeld. Later maakt het VAF ook schriftelijk de commentaren van de commissie over aan de aanvrager.
De aanvrager wordt na indiening van zijn aanvraag ingelicht over de identiteit van de rapporteur. Hij heeft het recht om op gemotiveerde wijze één keer per aanvraag een andere rapporteur te vragen. Indien zijn motivering door het VAF als gerechtvaardigd wordt gezien, wordt zijn project aan een andere rapporteur toegewezen. De aanvrager dient zich te beperken tot het contact met de rapporteur en wordt met aandrang gevraagd geen andere commissieleden te benaderen aangaande zijn aanvraag.
Documenten
Financieringsplan promotiesteun VAF/Gamefonds
Het financieringsplan promotiesteun is verplicht bij een aanvraag van promotiesteun.
Voorbeeldaanvraag promotiesteun VAF/Gamefonds
Goedgekeurde aanvraag entertainmentgame Switch van de studio Triangle Factory. Alle financiële informatie werd verwijderd.
Beoordelingscommissies
Bekijk een overzicht van de commissieleden van het VAF/Gamefonds, inclusief een link naar hun LinkedIn-profielen.
Bezwaarsysteem
Indieners van aanvragen die door het VAF werden afgewezen, hebben de mogelijkheid om eenmaal per project een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij de Raad van Bestuur van het VAF, die zich laat adviseren door een bezwaarcommissie.
Een bezwaar kan pas worden ingediend na een tweede opeenvolgende afwijzing van hetzelfde project.
De bezwaarcommissie is gemandateerd door het VAF en telt drie leden per bezwaar. De commissie wordt ad hoc samengesteld uit de leden van de twee beoordelingscommissies van het VAF/Gamefonds, met die beperking dat geenszins een commissielid wordt aangezocht dat reeds over de aanvraag heeft geadviseerd. Deze drie personen hebben stemrecht. Binnen eenzelfde vergadering van de bezwaarcommissie kan de samenstelling van de drie leden met stemrecht dus variëren in functie van de voorgeschiedenis van de projecten waarvoor het bezwaar werd ingediend. Ingeval uit de commissieleden voor een bepaalde bezwaarronde geen groep van drie personen kan worden samengesteld, kan het VAF ad hoc een beroep doen op andere deskundigen met stemrecht. Om geldig te kunnen beraadslagen, dienen drie leden met stemrecht aanwezig te zijn.
Deze commissie werkt niet met rapporteurs. De aanvrager krijgt de mogelijkheid aangeboden tot een hearing voor de voltallige bezwaarcommissie.
De bezwaarcommissie beraadslaagt twee keer per jaar over de ingediende bezwaarschriften.
Op basis van de gemotiveerde grieven uit zijn bezwaarschrift en de eventuele hearing, maakt de bezwaarcommissie haar advies over aan de Raad van Bestuur, die beslist. Bij positief advies stelt de bezwaarcommissie de wijze voor waarop het bezwaar wordt aanvaard (bv. toekenning steun, kans tot herindiening, opleggen van bepaalde condities, …). Verklaart de Raad van Bestuur het bezwaar onontvankelijk of ongegrond, dan sluit deze beslissing en de daaropvolgende kennisgeving aan de aanvrager de bezwaarprocedure definitief af
Opgelet: aan het indienen van een bezwaar zijn stringente regels verbonden. Deze regels staan vermeld in het reglement van het VAF/Gamefonds.
Reglement
Reglement VAF/Gamefonds
Dit reglement specificeert de voorwaarden, de toekenningsmodaliteiten en de te volgen procedures voor het bekomen van steun bij het VAF/Gamefonds.