Toelage Open Cinema
Neem je als culturele vertoner deel aan Open Cinema met een evenementieel programma? Dan kom je in aanmerking voor een Toelage Open Cinema. Deze stimulansmaatregel ondersteunt (arthouse-)bioscopen en culturele vertoners die bijdragen aan de jaarlijkse seizoensopener Open Cinema. Dit gezamenlijke publieksmoment wil een nieuw en bestaand publiek warm maken voor culturele bioscopen en vertonersplekken als plaatsen van kwaliteitsvolle filmprogrammatie, waar vertoning, verdieping en ontmoeting hand in hand gaan.
Voor wie & voor wat Uitvouwen
De Toelage Open Cinema is een stimulansmaatregel voor
(arthouse-)bioscopen en culturele vertoners, die deelnemen aan Open Cinema.
Deze steunmaatregel richt zich tot
- commerciële en niet-commerciële arthousebioscopen, bioscopen met een majoritair aandeel van auteursfilm in de programmatie en culturele vertoners met een professionele vertonerspraktijk.
Het VAF kan enkel steun verlenen aan rechtspersonen die gevestigd zijn in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
Komen ook in aanmerking voor deze steunmaatregel
- organisaties die reeds meerjarig ondersteund worden via het VAF, via la Fédération Wallonie-Bruxelles, via andere regelgeving binnen het beleidsveld Cultuur, via het Gemeentefonds of via de Codex Hoger Onderwijs
Bedragen Uitvouwen
Het maximum aanvraagbedrag is 350 euro.
Deadline indiening Uitvouwen
Er is één indiendatum per jaar. De volgende deadline is 13 augustus 2024.
Beoordelingscriteria Uitvouwen
Voor deze maatregel zijn de volgende beoordelingscriteria van toepassing:
- De aanvrager geeft blijk van een professionele vertonerspraktijk en streeft naar een zo kwalitatief mogelijke vertoning op het vlak van beeld en geluid. DCP geldt hierbij als de norm.
- De aanvrager biedt tijdens Open Cinema een kwalitatieve programmatie aan van en rond de auteursfilm.
- Deze toelage wordt ingezet voor de uitbreiding van de bestaande werking met bijkomende publieksactiviteiten, promotionele uitgaven en eventuele andere kosten verbonden aan Open Cinema.
- De aanvrager engageert zich tot deelname aan de overkoepelende campagne en draagt ze mee uit via de eigen promotiekanalen.
- De uitgaven moeten duidelijk verband houden met de vermelde doelstellingen en moeten rechtstreeks bijdragen tot de uitvoering ervan.
Hoe aanvragen? Uitvouwen
Je dient een aanvraag in via het online platform MyVAF.
Beoordeling Uitvouwen
De steun wordt automatisch goedgekeurd, indien deze voldoet aan alle criteria, en dit tot uitputting van de beschikbare middelen.
Reglement & downloads Uitvouwen
Download hier het Deelreglement Publiek.
Voor andere documenten: downloadpagina Publiek.
Betaalschijven Uitvouwen
Na ondertekening van het contract ontvangt de aanvrager 100% van de toegekende steun.
Naamsvermelding en logo Uitvouwen
De steun van het VAF dient uitdrukkelijk vermeld te worden, ongeacht de vorm van de communicatie (print, elektronisch, film).
Verantwoording Uitvouwen
Ondersteunde vertoners dienen uiterlijk eind januari van het jaar volgend op het betreffende jaar een verantwoording in te dienen van het voorbije jaar. Het rapporteringsverslag bevat een beschrijving van de gerealiseerde activiteiten.
Bezwaarsysteem Uitvouwen
Er is geen bezwaarprocedure, wat niet wegneemt dat de indiener zich kan wenden tot de Raad van State.
Steun aan vertoning Vlaamse auteursfilm
Heb je als vertoner oog voor de Vlaamse auteursfilm in jouw filmaanbod? Dan kan je jaarlijks beroep doen op de stimulansmaatregel Steun aan de Vertoning van de Vlaamse Auteursfilm.
Arthousepremie
Springplankpremie
Wil je als culturele vertoner jouw programmatie-aanbod substantieel uitbreiden? Dan kan je beroep doen op de Springplankpremie.
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.