VAF Wildcards
Je behaalt dit academiejaar je masterdiploma aan een van de Vlaamse film- of kunsthogescholen? Zend dan je eindwerk in voor de VAF Wildcardcompetitie.
Een VAF Wildcard staat voor een mooi budget en een persoonlijke coach. Zo komt het helemaal goed met die eerste buitenschoolse film.
Gerelateerd
-
Subsidiemaatregel
-
Extra info
-
Extra info
-
Extra info
Voor wie & voor wat Uitvouwen
Enkel pas afgestudeerde filmmakers kunnen meedingen naar een van de vier VAF Wildcards. Met een VAF Wildcard kan je meteen je eerste buitenschoolse film realiseren. Je ontvangt een startbudget en wordt begeleid door een individuele coach. Een VAF Wildcard krijg je op basis van de kwaliteit van je eindwerk. Je volgt dus een ander en sneller traject dan normaal.
Bedragen Uitvouwen
Het VAF reikt in principe vier Wildcards uit:
- Fictie: een Wildcard van 60.000 euro
- Documentaire: een Wildcard van 40.000 euro
- Animatie: een Wildcard van 60.000 euro
- FilmLab: een Wildcard van 40.000 euro
Daarnaast vergoedt het VAF de coaches.
Deadline indiening Uitvouwen
De deadline voor de Wildcards is meestal eind september. Check de deadlinekalender voor de exacte datum.
Ontvankelijkheidscriteria Uitvouwen
Er zijn ontvankelijkheidscriteria m.b.t. je profiel, het project waarmee je je kandidaat stelt en de inschrijvingsprocedure.
- Je profiel:
- Je behaalde dit academiejaar je masterdiploma aan een van de vier Vlaamse filmhogescholen (RITCS, KASK, LUCA-campussen Sint-Lukas Brussel of C-Mine). Je hebt je volledige master doorlopen aan deze filmschool.
- Of je behaalde dit academiejaar je masterdiploma aan een Vlaamse kunsthogeschool en studeerde af met een filmisch werk. Je hebt je volledige master doorlopen aan deze filmschool.
- Of je bent een Vlaamse filmmaker die dit academiejaar afstudeerde aan een buitenlandse film- of kunsthogeschool, op voorwaarde dat deze school een gelijkwaardige opleiding aanbiedt aan die van de hierboven vermelde Vlaamse film- en kunsthogescholen. Je hebt je volledige master doorlopen aan deze filmschool.
- Je engageert je om tijdens de gehele scenario- en productiefase van je Wildcardfilm te wonen en werken in het Vlaams Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Je project:
- Je kan je enkel kandidaat stellen met je afstudeerfilm, waarvan je zelf de regisseur bent.
- Je kan je niet kandidaat stellen met een groepswerk.
- De inschrijvingsprocedure:
- Je respecteert de inschrijvingsprocedure en de deadline.
- Je bezorgt ons alle gevraagde informatie.
Hoe aanvragen Uitvouwen
De inschrijvingsprocedure verloopt volledig online, via MyVAF en FilmFreeway.
- Stap 1
- Ga naar MyVAF. Registreer je of meld je aan.
- Kies Nieuwe dossier > Talentontwikkeling > Filmfonds > Wildcards (inschrijving)
- Vul alles in en verzend je aanvraag voor de deadline.
- Wij controleren of alles in orde is en sturen je een bevestiging met wachtwoord om je film in te dienen op Filmfreeway.
- Zodra je deze bevestiging ontvangt, en alleen dan, kun je overgaan naar stap 2: je film indienen op FilmFreeway.
- De deadline voor indienen op FilmFreeway is enkele dagen na de deadline voor indiening op MyVAF.
- Stap 2
- Registreer jezelf op FilmFreeway. De registratie is gratis.
- Stap 3
- Voer alle verplichte gegevens in via ‘My Projects’: Project information, Submitter Information, Credits, Specifications, Screenings/Distributions.
- Vul zeker titel, regisseur, synopsis (verplicht!), cast, technische info, enz. in en kies onderin bij ‘Specifications’ naast ‘Student project’ voor ‘Yes’.
- Sla alles op (belangrijk!).
- Stap 4
- Voeg een downloadbare (Vimeo-)link toe van je film. Vergeet je paswoord niet door te geven.
- Je kan je film ook uploaden naar FilmFreeway (niet verplicht). Dit is gratis. Meer info over het uploaden van je film vind je op FilmFreeway.
- Wacht, je film wordt geconverteerd. Dit kan een dag duren, afhankelijk van de grootte van je film. De maximale bestandsgrootte is 10 GB.
- Nadat de film geconverteerd is, check je de upload. Als je niet tevreden bent, kun je een nieuwe versie uploaden via ‘Edit Project’. Als je wel tevreden bent, stuur je je film in voor de VAF Wildcards.
- Stap 5
- De link voor de VAF Wildcards is te bereiken op de website van FilmFreeway.
- Klik op ‘Submit Now’. Selecteer je film, kies de juiste categorie, voer het wachtwoord in dat je kreeg van het VAF (Stap 1) en vergeet de vragen niet te beantwoorden. Dit is definitief; aanpassingen van je film in dit stadium zijn ongeldig.
- Klik op ‘Add to cart’ (gratis). Je krijgt een bevestigingsmail.
- De juryleden zullen je inzending bekijken.
- Opgelet: als je je film (fictie, documentaire of animatie) ook wil inschrijven voor de Vlaamse Competitie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven moet je dat ook nog in orde brengen via FilmFreeway.
Selectieprocedure Uitvouwen
Per categorie wordt een gespecialiseerde jury samengesteld. De jury bekijkt alle eindwerken en beslist wie een VAF Wildcard ontvangt. De Wildcards worden in principe uitgereikt tijdens de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Je krijgt na de prijsuitreiking een mail indien je niet hebt gewonnen.
Reglement & downloads Uitvouwen
Lees het reglement grondig. VAF Wildcard Reglement
Read the regulations carefully. Regulations VAF Wildcards
Benieuwd naar de vorige winnaars? Bekijk het palmares.
Contract & betaalschijven Uitvouwen
Nadat je de Wildcard hebt gewonnen wordt er voor de scenariofase een contract opgesteld.
De Wildcardlaureaat ontvangt ateliersteun voor deze eerste fase. Deze wordt in schijven uitbetaald na indiening van het maandelijkse verslag.
De laatste schijf wordt betaald nadat je via MyVAF een volledig productiedossier (synopsis, scenario, intentieverklaring) bezorgt.
Het bedrag is 8.000 euro voor alle genres.
Voor de productiefase wordt er een contract opgesteld met de producent.
De resterende premie wordt in vijf schijven aan de producent uitbetaald nadat deze via MyVAF bepaalde documenten indient
- Een eerste schijf van 25% bij de ondertekening van de overeenkomst..
- Een tweede schijf van 40% bij het start van de opnamen.
- Een derde schijf van 25% bij einde van de opnamen.
- Een vierde schijf van 10% bij indiening van eindafrekening en deliverables.
In het contract is opgenomen welke documenten bij voor welke schijf de producent moet indienen.
Verloop atelier Uitvouwen
In een eerste fase, de scenariofase, werkt de laureaat aan de ontwikkeling van het nieuwe project. De duurtijd van de fase is 6 maanden.
Gedurende deze periode wordt de laureaat verlicht bijgestaan door een coach (zelf te kiezen in overleg met het VAF). De begeleiding van de coach is adviserend.
Laureaten zijn tijdens de scenariofase verplicht deel te nemen aan een aantal workshops georganiseerd door het VAF.
Na afloop van de eerste fase bezorgt de laureaat via MyVAF een volledig productiedossier (synopsis, scenario, intentieverklaring)
Voor de tweede fase, de productie, van het project werkt de laureaat samen met een (ervaren) producent*. Ook deze wordt gekozen in overleg met het VAF. Al tijdens de eerste fase moet de laureaat opzoek gaan naar een producent zodat deze ook tijdens de ontwikkeling van het scenario reeds betrokken is.
Er wordt een contract opgesteld tussen het VAF en de producent.
De nieuwe film wordt in principe uiterlijk 2 jaar na het winnen van de VAF Wildcard opgeleverd.
*De producent moet onafhankelijk zijn conform artikel 2, 49° van het Mediadecreet. Voor meer info kan je hier terecht.
coaching Uitvouwen
Tijdens de scenariofase wordt de wildcardwinnaar voor fictie, documentaire, animatie en FilmLab verplicht begeleid door een coach. Deze wordt gekozen in overleg met het VAF. De coach kàn de wildcardwinnaar ook tijdens de productiefase begeleiden – maar dit is eerder uitzondering dan regel. Indien nodig kan er (ook) een productiecoach aangesteld worden.
Het VAF beschikt over een pool van coaches elk met hun expertise. Zij hebben reeds ervaring met het coachen van projecten. Je kan beroep doen op hen of zelf een coach voorstellen.
Verslaggeving Uitvouwen
Tijdens de scenariofase moet de laureaat op maandelijkse basis verslag uitbrengen over het verloop.
Zo’n verslag is een samenvatting van wat je deed, waarom je dat deed, op welke problemen je stuitte, hoe je die hebt aangepakt, wat het plan is voor de komende tijd, welke feedback je coach gaf, hoe de samenwerking met de coach verloopt, etc. Daar bestaat geen template voor, de vorm van dat verslag kies je dus zelf. Documenten als synopsis, personagebeschrijving, scenario, ... mogen altijd worden toevoegen.
De verslagen worden op MyVAF geüpload.
Eindafrekening Uitvouwen
De producent moet via zijn MyVAF-account voor zijn eindafrekening onderstaande documenten overmaken aan het VAF:
- De eindafrekening samen met een accountantsverslag en een overzicht van de uiteindelijke financiering van het Werk (aan de hand van het standaard financieringsplan van het VAF). Deze afrekening moet gedetailleerd zijn. De afrekening moet gebeuren volgens de rubrieken uit het budgetformulier van het VAF. Per rubriek moet elk verantwoordingsstuk afzonderlijk worden opgelijst en beschreven aan de hand van minimaal het volgnummer dat verwijst naar de boekhouding van de producent. De boekhouding van de Producent kan ter ondersteuning van de controlewerkzaamheden opgevraagd worden.
In het accountantsverslag moet verplicht worden meegedeeld of alle creditnota’s met betrekking tot het Werk in mindering werden gebracht. - De Belgische distributieovereenkomst (indien van toepassing).
- De overeenkomst met de sales agent (indien van toepassing).
- De distributieovereenkomst m.b.t. de territoria van de coproducent(en) (indien van toepassing).
Check in de controlerichtlijnen zeker nog even alle afspraken op basis waarvan de afrekening moet worden opgemaakt en de controle zal worden gevoerd.
Deliverables, deponering & verplichte vermeldingen Uitvouwen
Als je steun van het VAF ontvangt, verbind je je er contractueel toe om rekening te houden met volgende verplichtingen rond:
- het vermelden van de VAF-steun op generieken, promotiemateriaal en dergelijke
- het aanleveren van deliverables aan het VAF
- het deponeren van je werk bij Cinematek
Opgelet: om alles overzichtelijk te houden, bevat deze pagina enkel de basisinformatie over steunaanvragen. In het reglement van het VAF staan alle regels en voorwaarden in detail vermeld. Wie steun aanvraagt, verklaart zich akkoord met het volledige reglement.
Deadlines selecteren
Aanvragen voor steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds worden worden beoordeeld en geselecteerd door commissies van externe deskundigen en professionals uit de audiovisuele sector. Jaarlijks zijn er per commissie twee tot drie indieningsdeadlines.