Ga verder naar de inhoud

Deadlines & ateliers Talentontwikkeling

10 juni 2024

Na de zomer volgen de deadlines voor de VAF-ateliers elkaar snel op. Sommige van onze ateliers staan open voor jou als je nét afstudeert. Andere zijn dan weer voor iets meer ervaren makers. Neem zeker een kijkje, zodat je geen mooie kansen mist! Hier vind je een overzicht van ons aanbod aan opleiding & coaching.

Meld je tijdig aan, en hou onze sociale media in de gaten voor updates.

Sfeerbeeld uit de VAF-Summer School 2022
Sfeerbeeld uit de VAF-Summer School 2022

VAF Summer School 2024

Een stoomcursus filmmanagement voor debuterende makers. Een team docenten met tonnen praktijkervaring maakt je wegwijs in thema’s zoals rechtspersonen en organisatievormen, contractonderhandelingen, budgettering en financiering. Je kan alvast een kijkje nemen naar het schema van de vorige editie '23. Hou onze website in het oog want het nieuwe programma komt eraan tijdens de zomermaanden. Eens het programma bekend is, zullen de inschrijvingen openen.

Deadline: 2 september 2024

Workshop: 9 t.e.m. 13 september 2024

Winnaar Wildcard Scenario 2023 Stella Aerts
Winnaar Wildcard Scenario 2023 Stella Aerts

VAF Wildcard Scenario

Afgestudeerde scenaristen kunnen meedingen naar de felbegeerde VAF Wildcards. Op deze manier kan jij je eindwerk verder ontwikkelen in het scenarioatelier met behulp van een topcoach. De geselecteerde deelnemers ontvangen ook een premie van 6.000 euro. Open voor afstuderende scenaristen.

Deadline: 2 september 2023

Voor eindwerken gerealiseerd in academiejaar 2023-2024

Still uit Bijzonder buitengewoon (2023)
Still uit Bijzonder buitengewoon (2023)

Ket & Doc - Workshop kinderdocumentaire

Ket & Doc is een ontwikkelingstraject voor korte kinderdocumentaires. Hier ontwikkel je je filmplan, waarbij doorwinterde docenten je inspireren en begeleiden. Daarna maak je kans op een productiepremie van 50.000 euro. Negen maanden later gaat je film in première op het JEF Festival. Deze workshop staat open voor makers allerhande met een concreet idee!

Deadline: 2 september 2024

Atelier: oktober 2024 t.e.m. eind januari 2025

VAF Campus: begroting en financiering voor podcasts

Save the date: Op 6 september (10u - 16u) organiseren we op het VAF een workshop waarbij we hands-on informatie en tips geven voor makers en producenten van verhalende podcasts die worstelen met het opstellen van een evenwichtig en realistisch budget en/of financieringsplan. Het programma met mogelijkheid tot inschrijving volgt later. Voorrang zal gegeven worden aan wie een aanvraag bij het VAF lopen heeft, daarna is het first come, first served. Er is plaats voor 15 personen.

Sfeerbeeld Conceptatelier Fictiereeksen 2023
Sfeerbeeld Conceptatelier Fictiereeksen 2023

Conceptatelier voor fictieseries

Tijdens dit atelier stel je de story engine scherp en ontwikkel je de belangrijkste verhaallijnen en personages van je tv- of webserie. Daarbij word je als schrijver uitgedaagd om je eigen psychologische en filosofische grenzen te verleggen. Twee internationale topcoaches begeleiden je. De geselecteerde deelnemers ontvangen een premie van 7.500 euro voor dit atelier. Open voor debuterende of ervaren schrijvers met scenariële voorkennis én met een intentieverklaring van een ervaren producent.

Deadline: 9 september 2024

Atelier: midden januari tot eind juni 2025

Sfeerbeeld uit een VAF Scenarioatelier
Sfeerbeeld uit een VAF Scenarioatelier

Scenarioatelier voor langspeelfilms

Tijdens het scenarioatelier van het VAF kunnen veelbelovende scenaristen hun scenario voor een langspeelfilm (live action of animatie) uitdiepen onder begeleiding van een coach. Zo kunnen de deelnemers hun verhaal klaarstomen om verder scenario- of ontwikkelingssteun aan te vragen. De geselecteerde deelnemers ontvangen een scenariopremie van 6.000 euro. Open voor debuterende scenaristen/regisseurs die max. 1 verfilmd filmscenario hebben geschreven (geen mag dus ook!).

Deadline: 23 september 2024

Atelier: midden januari tot eind juni 2025

De winnaars van de VAF Wildcards 2023
De winnaars van de VAF Wildcards 2023

VAF Wildcards

Zend je mastereindwerk in voor de VAF Wildcardcompetitie en maak kans op een VAF Wildcard, waarmee je meteen je eerste buitenschoolse film kan realiseren. Je ontvangt een mooi startbudget en wordt begeleid door een individuele coach. Open voor afstuderende masterstudenten.

Deadline: 25 september 2024

Voor eindwerken gerealiseerd in academiejaar 2023-2024

Sfeerbeeld Achter De Schermen 2023
Sfeerbeeld Achter De Schermen 2023

Infosessie 'Achter de schermen'

Tijdens deze infodag stellen het VAF, MEDIA Desk, Mediarte en Cultuurloket hun werking voor aan de laatstejaarsstudenten (bachelor en master) van de Vlaamse filmscholen. Dit helpt je om drempelvrees maximaal uit te schakelen, zodat de organisaties jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij jouw overstap naar het professionele veld. Je kan kiezen om ofwel in de voormiddag, of in de namiddag te komen.

Deadline: 27 september 2024

Infodag: 2 oktober 2024

Coach Jan Van Rijsselberge
Coach Jan Van Rijsselberge

Conceptatelier voor animatieseries

Tijdens dit atelier ontwikkelen teams van grafische en literaire talenten het concept van hun animatieserie. Je start met een idee en eindigt met een first draft van je literaire en grafische bijbel. Een topcoach helpt waar nodig. Elk team ontvang een atelierpremie van 7.500 euro. Open voor debuterende of ervaren teams van een scenarist en een illustrator/animator.

Deadline: 21 oktober 2024

Atelier: eind januari tot eind juni 2025

Sfeerbeeld Innovatieatelier 22-23
Sfeerbeeld Innovatieatelier 22-23

Innovatieatelier

We zoeken storytellers die in deze snel veranderende wereld voor het eerst aan de slag willen gaan met innovatieve projecten (AR, VR, interactieve projecten, en games). Wil jij graag de overstap maken naar een innovatief project? Het VAF voorziet een boeiend coaching traject en een atelierpremie van 7.500 euro. Open voor professionele audiovisuele makers.

Deadline: 12 november 2024

Atelier: vanaf februari 2025

Sfeerbeeld infosessie Achter de schermen
Sfeerbeeld infosessie Achter de schermen

Infosessie 'Achter de schermen' voor audiostudenten

Vanaf dit jaar organiseren we op 19 november in de namiddag op het VAF ook een aangepaste editie op maat van audiostudenten.

De dagplanning zal bekend gemaakt worden in september, en dan kan je je ook inschrijven. Hou onze evenementen dus goed in de gaten.

Still uit Drijf (2023)
Still uit Drijf (2023)

Ontwikkelingsatelier voor korte animatiefilm

Tijdens dit atelier werk je verder aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke korte animatiefilm. Je gaat dieper aan de slag met je scenario, storyboard, set design, character design, enz. Een zelfgekozen professionele coach staat je hierin bij. De geselecteerde deelnemers ontvangen een premie van 6.000 euro voor dit atelier. Open voor makers die max. 5 jaar geleden afgestudeerd zijn.

Deadline: eind januari 2025 (TBC)

Atelier: vanaf juni 2025

Vragen?

Neem contact op met ons.

An Feyfer

An Feyfer

Coördinator Talentontwikkeling
Koen Baeyens

Koen Baeyens

Projectbeheerder Talentontwikkeling

Tips & tricks voor na je studies

Gids voor afgestudeerde filmmakers

Advies en tips voor de internationale promotie van jouw film of audiovisueel project door de medewerkers van Flanders Image.

Meer lezen

Internationale workshops

Internationaal gerenommeerde opleidingsprogramma's met gereserveerde plaatsen voor Vlaamse filmmakers.

Meer lezen

Opleiding en coaching

Naast financiële steun biedt het VAF ook opleidingen en coaching aan.

Meer lezen