Ga verder naar de inhoud

Vertoners en filmfestivals spelen een belangrijke rol op vlak van duurzaamheid. Zowel de logistieke keuzes die je als vertoner maakt (op het vlak van afvalreductie, energieverbruik, verwarming, verluchting, catering, transport, enz.) als de voorbeeldrol ten aanzien van jouw publiek in de bioscoop of tijdens een festival zijn belangrijk. Maar ook de inhoudelijke keuzes (programmering en debatten) dragen bij tot een duurzamere maatschappij.

Het VAF heeft de ambitie om vertoners bijeen te brengen, te informeren en te inspireren. Dat doet de afdeling Publiek in samenwerking met de VAF-duurzaamheidscoördinator door concrete duurzame tips en praktijkvoorbeelden te delen in de werkgroep ‘Duurzame filmcultuur’ en via publieke evenementen, waaronder het Vertonersontbijt rond duurzaamheid. We willen vooral goede praktijken uit het vertonersveld zichtbaar maken. Daarnaast baseren we ons op onze eigen ervaring rond duurzaam filmen en zoeken actieve aansluiting bij bestaande initiatieven. Pulse (het Transitienetwerk voor Jeugd, Cultuur en Media) vormt daarbij een preferentiële partner.

Actieplan duurzaamheid

Niets houdt je tegen om aan de slag te gaan met de concrete duurzame keuzes op onze site. Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid steeds ‘top of mind’ is binnen de organisatie? Het is belangrijk om te beseffen dat verandering van binnenuit komt. Duurzaamheid is meer dan enkele toevallige keuzes, maar maakt idealiter deel uit van het DNA van je organisatie en het takenpakket van elke medewerker en vrijwilliger. Neem daarom duurzaamheid op in je missie, visie en operationele doelen en ga hiermee planmatig aan de slag.

Weet je niet waar te beginnen? Laat je inspireren door deze duurzaamheidstips.

Algemene inspiraties

  • Tijdens het digitale inspiratiemoment voor vertoners (maart 2021) presenteerde Birgit Heidsiek, redactrice van het tijdschrift Green Film Shooting haar Duitse handboek voor duurzame cinema’s, lichtte Pieter Czajkowski de werking van CC Binder toe, overliep Seppe Vanhaecke (MOOOV) hun duurzaamheidsplan en gaven Aili Maruyama en Pieter Delafortrie (Pulse Transitienetwerk) een overzicht van wat Pulse kan betekenen voor vertoners. Herbekijk hier het inspiratiemoment.
  • Birgit Heidsiek schreef in 2018 Das Grüne Kinohandbuch, een Duits handboek met tips en maatregelen om de exploitatie van bioscopen te vergroenen.
  • In de Werkgroep Duurzame Filmcultuur kwam op 27 januari 2022 het duurzaamheidsbeleid van filmhuis Cinecitta Tilburg en Film Fest Gent aan bod. Herbekijk hier de presentaties van Jasper Naaijkens (Cinecitta) en Lien Puttemans (Film Fest Gent).
  • De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een werking voor evenementen en festivals.
  • Cultuurzaam, een website van het Pulse Transitienetwerk, biedt een reeks duurzame instrumenten aan.
  • 2ANNAS heeft een leidraad met laagdrempelige tips voor meer duurzame festivals.
  • Ook over de impact van streaming wordt nagedacht, met artikels op Carbon Trust en The Shift Project.

Vragen?

Heb je vragen of ben je op zoek naar bijkomende tips en begeleiding? Neem dan contact op met ons.

Tim Wagendorp

Tim Wagendorp

Coördinator duurzaamheid
Diana Raspoet

Diana Raspoet

Hoofd Publiek
Evelien Van Houdt

Evelien Van Houdt

Projectbeheerder Publiek