Ga verder naar de inhoud

Streamingdiensten

Voor het eerst kunnen we een overzicht bieden van het streaminglandschap in Vlaanderen. In 2023 waren maar liefst 584 VAF-/SF-gesteunde producties beschikbaar op 16 geselecteerde streamingdiensten actief in Vlaanderen. Daarvan werden 528 producties door het VAF gesteund en 144 producties door Screen Flanders.

Onderstaande lijst bevat alle VAF/SF-gesteunde titels die op streamingdiensten beschikbaar waren in 2023. Klik op een streamingdienst om de lijst te bekijken van dit platform, of gebruik de filters om dieper in de data te duiken.

Enkele observaties uit 2023

De platformen van de Vlaamse omroepen (VRT MAX, VTM GO en GoPlay) beschikken over relatief beperkte catalogi omwille van de korte beschikbaarheidsvensters. VRT MAX beschikte bijvoorbeeld over 118 VAF-/SF-gesteunde producties, terwijl er datzelfde jaar lineair 104 producties zijn verschenen. VRT en DPG (76 producties op VTM GO) kiezen er (omwille van contractuele redenen) bewust voor om hun archieven slechts beperkt in te zetten. Play Media zet met GoPlay (10) meer in op het eigen archief, maar vertoont in het algemeen weinig producties met VAF-/SF-steun.

Streamz, opgericht in 2020, stelt heel wat gesteunde producties beschikbaar (40 films, 36 series), maar focust in dit opzicht vooral op nieuwe content. Drie op vier van de gesteunde producties kende een première in 2019 of later. Een minderheid van de gesteunde producties is ouder dan vier jaar. Belangrijke kanttekening: dat wil niet zeggen dat er geen oudere content beschikbaar is, maar wel dat het VAF en Screen Flanders in dat geval geen financiële betrokkenheid had. Interessant is dat Streamz veel inzet op documentaire, maar dat slechts twee producties met VAF-/SF-steun tot stand kwamen.

Waar die documentaires dan wel zitten, zijn Dalton, Sooner, myLum en Avila. Die eerste twee platformen zetten zelfs erg in op de Vlaamse audiovisuele media, en staan zelfs bovenaan als het op hoeveelheid content van Vlaamse herkomst aankomt. Sooner beschikte in 2023 over 232 door het VAF-/SF-gesteunde producties, Dalton over 127. Bij Sooner gaat het vooral over lange fictie- en documentairefilms, bij Dalton is het een combinatie van documentaire speelfilms en korte fictiefilms. Opmerkelijk is dat Dalton het hoogste percentage gesteunde content bevatte, maar liefst 27% van hun volledige beschikbare bibliotheek in 2023. Avila (17) zet vooral in op content van eigen partners, net als myLum (69), al werkt dit platform met individuele aankopen in plaats van een streaming- of huurmodel.

De tijden dat Proximus en Telenet de enige primaire (S)VOD-platformen waren, zijn ondertussen al even voorbij. Dat laat niet weg dat Proximus nog steeds een stevig aanbod aan Vlaamse film vertoont. Met 83 gesteunde titels beschikt het over een mooie catalogus aan huurfilms. Daarnaast verdelen ze ook heel wat oude klassiekers. Telenet stelt slechts 19 gesteunde producties beschikbaar als huurfilm. Ze verdelen daarnaast ook andere catalogi zoals die van Streamz.

Wie er ook inzet op klassiekers zijn Amazon Prime Video en Netflix. Naast de respectievelijk 107 en 30 gesteunde titels merkten we ook tientallen andere Vlaamse en oer-Belgische films op uit de jaren ‘60 tot ’80, zoals De Obool, De Loteling, De Witte van Zichem en De Leeuw van Vlaanderen. Deze titels rekenen we echter niet mee in onze overzichten wegens onvoldoende metadata om deze films eruit te filteren.

Picl en Cinetree zijn twee van oorsprong Nederlandse diensten, maar elk met een eigen doelpubliek. Picl (16 producties) focust op samenwerkingen met onafhankelijke vertoners en biedt recente bioscoopfilms aan. Cinetree (38) werkt met curators die hun eigen selectie maken en de films inleiden. Negen van de 38 films in onze inventaris waren in 2023 overigens enkel op Cinetree te zien.

Disney+ (zes) en MUBI (vijf) hebben een beperkt aanbod aan VAF-/SF-gesteunde producties. Het betreft vooral minoritair Vlaamse titels die een internationale context hebben, waardoor de focus vooral ligt op andere markten.

Hoe we dit aanpakten

  • Voor deze inventarisering verzamelden we data van Amazon Prime Video*, Avila, Cinetree, Dalton, Disney+*, GoPlay, Mubi*, myLum, Netflix*, Picl, Proximus, Sooner, Streamz*, Telenet, VRT MAX en VTM GO.
  • De streamingdiensten aangeduid met een asterisk hebben zelf geen data aangeleverd, maar deze data hebben wij zelf door middel van steekproeven gedurende 2023 gecatalogeerd of via het European Audiovisual Observatory (EAO) verzameld.
  • Online videotheken via bijvoorbeeld Google, Apple en Amazon lieten we buiten de scope van deze verzameling.
  • We hebben enkel gekeken naar de beschikbaarheden van de titels in België.
  • Voor deze studie focusten we ons op deze 16 diensten, maar er zijn nog heel wat andere platformen beschikbaar in Vlaanderen. We verwachten in 2024 onze studie verder uit te breiden.

Vragen? Contacteer ons!

Matthew Deboysere

Matthew Deboysere

Coördinator Kenniscentrum

Andere onderzoeken van het VAF

Bioscoopcijfers Vlaamse film

Een overzicht van het aantal bioscoopbezoekers aan de Vlaamse film sinds 2010, en de details sinds 2018, in samenwerking met Cinedata en de producenten.

Meer lezen

Kijkcijfers

De kijkcijfers van Vlaamse films en series op televisie sinds 2018, in samenwerking met VRT, DPG Media en Play Media.

Meer lezen

Alternatieve circuits

Alle VAF-producties die buiten het reguliere circuit vertoond werden in universiteiten, bibliotheken en kunstencentra. In samenwerking met de producenten, regisseurs en scenaristen van Filmlab, Innovatielab en documentaire.

Meer lezen

Festivalselecties Vlaamse producties

Welke Vlaamse films en series werden geselecteerd en vertoond op festivals? In samenwerking met de producenten, distributeurs en Flanders Image.

Meer lezen

Internationale rechtenverkoop

Een overzicht van de internationale rechtenverkoop van Vlaamse titels aan buitenlandse sales agents.

Meer lezen

Rapport: de Vlaamse gamesector

In 2024 werkten we aan een uitgebreide dataverzameling rond videogames. We bevroegen 49 studio's over hun werking.

Meer lezen